Idan Artikel 09.06.2011

Fodboldvækst trods finanskrise

Selv om store dele af Europa kæmper med økonomisk krise, oplevede den professionelle fodbold pæn vækst i 2009-2010.

Skrevet af: Søren Bang

Deloittes årlige opgørelse over de europæiske fodboldligaers økonomi viser fremgang i omsætningen, selv om store dele af Europa har kæmper med eftervirkningerne af finanskrisen. Samlet set voksede det europæiske fodboldmarked med 4 pct. i 2009-2010 til 16,3 mia. euro (cirka 122 mia. kr.). Heraf tegnede de fem store ligaer i England, Tyskland, Spanien, Italien og Frankrig sig for 8,4 mia. euro (63 mia. kr.) efter en indtægtsfremgang i forhold til året før på 5 pct. Den engelske Premier League fører ubestridt det økonomiske kapløb med samlede indtægter på 2,5 mia. euro (små 19 mia. kr.). Herefter følger Tysklands Bundesliga, den spanske La liga og Italiens Serie A i nævnte rækkefølge med indtægter på henholdsvis 1.664, 1.622 og 1.532 mio. euro. Den franske Ligue 1 kommer noget efter med indtægter på lidt over 1 mia. euro. Herefter er der et stort gab ned til de mellemstore nationale ligaer, der føres an af den hollandske Æresdivision med indtægter på 420 mio. euro.

Stadig presset på bundlinjen

Målt på antal tilskuere er Bundesligaen dog førende med et gennemsnitligt tilskuertal på 42.700 til kampene. Bundesligaen udmærker sig samtidig ved at have det største driftsoverskud blandt de store ligaer med 138 mio. euro. Kun Premier League kunne også fremvise overskud i sæsonen 2009-2010. 

Selv om de professionelle ligaer anført af Premier League har vist sig at kunne skabe omsætningsfremgang i økonomiske krisetider, advarer Deloitte igen om, at klubberne stadig er for dårlige til at skabe overskud på bundlinjen og sikre en langtidsholdbar økonomi. ”Gennem mange år har det stået klart, at fristelsen til at investere i spillertalent i jagten på bedre præstationer på banen har overskygget behovet for at få balance i budgetterne,” konkluderer Deloitte, der peger på UEFA’s nye krav om økonomisk fairplay som en chance for at sikre en mere forsvarligt udgiftsstyring i fodboldklubberne. I England er det især sekundære klubber i Premier League og ikke mindst klubberne i den næstbedste række, The Championship, som står med de største økonomiske problemer. Klubberne i The Championship må trods øgede indtægter kæmpe med stigende underskud for sjette år i træk, og i gennemsnit bruger klubberne nu fire pund for hver tre pund, de tjener. 

Læs mere

 
 
Læs hovedkonklusionerne fra rapporten Annual Review of Football Finance 2011 på Deloittes hjemmeside