Idan Artikel 02.01.2006

Fordobling hos herrerne - firdobling hos damerne

Tilskuertallene i den bedste håndboldrække er steget voldsomt siden 1993. Det viser Idans opgørelse i gennemsnit pr. kamp. Tallene modsvarer - særligt hos kvinderne - udviklingen på tv siden 1993.

Skrevet af: Martin Hedal

Siden 1993 har Håndboldligaen for mænd fordoblet sine tilskuertal, mens kvindernes bedste række er intet mindre end firdoblet i perioden.

Hidtil har håndboldens tilskuertal været opgjort i totaler for de forskellige år, men Idan har netop beregnet det gennemsnitlige tilskuertal pr. kamp tilbage til sæsonen 1992/93. Dengang havde mændene i gennemsnit 678 tilskuere pr. kamp, mens kvinderne lå på 384. På 12 år er det steget til 1223 for mændenes vedkommende og hele 1698 hos kvinderne.

Den støt stigende tilskuerudvikling er særligt bemærkelsesværdig set i lyset af tv’s rolle. Håndboldtransmissioner har i perioden udviklet sig til et flagskib for public service-stationerne, og på både herre- og damesiden er mængden af transmissioner mere end femdoblet siden 1993. 

Seernes interesse i at følge håndbold på tv har også været støt stigende i perioden, men her skiller damerne sig ud fra herrerne ved at tiltrække langt flere seere gennemsnitligt.

Med den nye tv-aftale, som TV 2 og Dansk Håndbold Forbund har indgået, er håndbolden sikret landsdækkende sendetid frem til 2011. Om det vil betyde fortsat folkevandring til håndboldhallerne, eller om kurven knækker på et tidspunkt, må tiden vise. Idan går tæt på Danmarks nye tv-darling og tilskuermagnet i forårets håndbold- og tv-analyser og følger den fremtidige håndboldudvikling på idan.dk og i nyhedsbrevet Overblik.