Idan Artikel 28.09.2010

Foredrag og konference om doping

Forskere fra Institut for Idræt på København Universitet kaster med to foredragsarrangementer og en international konference lys over nye tendenser inden for dopingforskningen.

Skrevet af: Søren Bang

Doping i både elite- og motionsidrætten er temaet for efterårets formidlingsrække på Institut for Idræt ved Københavns Universitet og en stor international dopingkonference til november samme sted. Første arrangement i formidlingsrækken afholdes onsdag den 13. oktober, hvor lektor Anne-Marie Elbe og lektor Nikolai Nordsborg fortæller om henholdsvis de psykologisk betingede problemer med at afgive urinprøver ved dopingkontrol, som en del udøvere oplever, og de fysiologiske effekter ved brug af EPO og de såkaldte glucocorticoider – f.eks. hormonet cortisol. Andet arrangement finder sted tirsdag den 23. november, hvor ph.d.-studerende Nicole Thuagalant Winslow fortæller om sit ph.d.-projekt, der undersøger ’kropsprojekter’ i foreningsbaserede fitnesscentre. Derudover retter postdoc Ulrik Wagner under overskriften ’Global Anti-doping på vej mod en Version 2.0?’ søgelyset på nogle af de problemer og muligheder, som udviklingen i den internationale indsats mod doping har ført med sig. Foredraget diskuterer bl.a. cykelsportens brug af indirekte beviser gennem de nye ’biologiske pas’. Begge arrangementer finder sted fra kl. 15-17 i Store Auditorium, Institut for Idræt, Nørre Allé 53 i København. Der er gratis adgang.

Dopingkonference til november

Formidlingsrækken falder sammen med Institut for Idræts internationale dopingkonference ’Body enhancements and (il)legal drugs in sport and exercise – human and social perspectives, som samler en lang række danske og udenlandske forskere fra den 10.-12. november. 

Konferencen har særligt fokus på de psykologiske og sociologiske sider af dopingforskningen. Blandt de mange oplægsholdere finder man kendte navne som John Hoberman fra University of Texas, Sigmund Loland fra Norges idrettshøgskole og Verner Møller, Aarhus Universitet. Konferencen vil præsentere aktuel forskning på området, men også diskutere de måder, som dopingspørgsmålet angribes på politisk og forskningsmæssigt. Deltage i konferencen er gratis, men kræver forhåndstilmelding.