Idan Artikel 19.04.2010

Foredrag varmer op til VM i fodbold

Seks forskere fra Institut for Idræt i København sætter i en formidlingsrække fokus på fodbold som optakt til VM i Sydafrika.

Traditionen tro varmer Institut for Idræt ved Københavns Universitet op til VM i fodbold med en formidlingsrække om fodbold og fodboldens betydning i samfundet. Blandt emnerne, der kommer fokus på i formidlingsrækken, er instituttets aktuelle forskning, som viser, at fodbold har et stort sundhedsmæssigt potentiale. Fodbold formår således at kombinere intens fysisk aktivitet med fællesskabsfølelse hos udøverne, hvilket er vigtigt for fastholdelsen og hermed sundhedsforbedringerne på længere sigt. To af projektets forskere, Laila Ottesen og Peter Krustrup, præsenterer nogle af de væsentligste resultater ud fra et sociologisk og fysiologisk perspektiv. Formidlingsrækken byder også på et oplæg fra den tidligere assistenttræner i Juventus professor Jens Bangsbo, som vil berette om de fysiske kravs udvikling inden for fodbold de seneste år, og hvordan VM-slutrundens fodboldspillere bedst muligt forbereder sig.

Fodbold som politisk middel

Professor Hans Bonde viser, hvordan fodbolden historisk set også har kunnet indtage en problematisk politisk rolle i sit foredrag om det danske sportssamarbejde med den tyske besættelsesmagt under 2. Verdenskrig. 

Danmark spillede flere fodboldkampe mod Tyskland, og Hans Bonde diskuterer i foredraget de historiske, politiske og etiske aspekter af dette samarbejde. Med et mere traditionelt idrætsligt udgangspunkt berører Anne-Marie Elbe de psykologiske aspekter i talentudvikling i fodbold, mens Sine Agergaard vil slutte formidlingsrækken af med en fortælling fra sit feltstudie af etniske minoritetsdrenge i danske elitefodboldklubber. Formidlingsrækken begynder onsdag d. 21. april med Laila Ottesen og Peter Krustrup. Derefter følger Jens Bangsbo og Hans Bonde tirsdag d. 11. maj, inden Anne-Marie Elbe og Sine Agergaard runder af onsdag d. 26. maj. Formidlingsrækken afholdes på Institut for Idræt, Store Auditorium, Nørre Alle 53, 2200 København. Alle foredragene er gratis og ikke kræver tilmelding.