Idan Artikel 01.02.2008

Forslag om hooliganregister er stadig problematisk

Trods klare forbedringer er regeringens lovforslag om et nyt hooliganregister ikke nogen garanti for, at problemet med voldelige fodboldsupportere bliver løst, vurderer to idrætsforskere i en kommentar til forslaget.

Skrevet af: Søren Bang

Folketinget behandler netop nu justitsministerens 'Lov om sikkerhed ved bestemte sportsbegivenheder', der skal dæmme op for uroligheder ved bl.a. at give politiet bemyndigelse til at oprette et register over voldelige supportere, som politiet har idømt karantæne med hold i den nye lov.

I en kommentar til Idan.dk vurderer idrætsforskerne Jonas Havelund og Kristian Rasmussen fra Forskningsenheden Sport og Kropskultur ved Institut for Idræt på Aarhus Universitet, at lovforslaget er en klar forbedring af Justitsministeriets oprindelige udkast, men stadig rummer stadig en række problematiske elementer.

Kontrollører i dobbeltrolle

I kommentaren, der kan hentes i fuld længde her på siden, peger Jonas Havelund og Kristian Rasmussen bl.a. på, at de lokale kontrollørkorps trods en ny autorisationsordning kan få en uheldig rolle i fremtiden, når de både skal administrere klubbernes egne karantæner og politiets register.

De to forskere efterlyser desuden større dokumentation af problemet omfang og den samme åbenhed om registerets anvendelse, som man finder i England. Endelig er det afgørende, at politiets kompetencer til at håndtere uroligheder løbende udvikles, så optræk til optøjer ikke eskalerer unødigt.

Ikke mindst det sidste forhold var en af de centrale anbefalinger i det litteraturstudie om forebyggelse af fodboldoptøjer, som Jonas Havelund og Kristian Rasmussen udarbejdede for Justitsministeriet sidste år.