Idan Artikel 15.10.2006

Forslag til bredere tv-dækning

Sport på tv bør bedre til at dække den brede del af idrætten, lyder budskabet fra en række foreningsledere og journalister.

Skrevet af: Søren Bang

DR og TV 2 er længe blevet kritiseret for at fokusere for enøjet på især fodbold og håndbold på bekostning af de mindre idrætsgrene. En kritik, som DR med det nye medieforlig nu kommer imøde ved at give plads til mindre idrætsgrene i en række lørdagsprogrammer.

Men tv kunne også dække den brede og folkelige idræt bedre, lyder budskabet fra flere journalister og foreningsledere i en debat, der løber på DGI’s hjemmeside.

Kirsten Sørensen, der er formand for Sæby GF, nævner bl.a. programmet ’Mogens kom forbi’ i TV2 Nord som en mulig skabelon for idrætsprogram, der ville fange hendes interesse: ”Mogens kommer forbi en handikapklub eller et lilleputhold, og han får altid det herligste ud af de medvirkende.”

Blandt andre forslag er at videreudvikle succeskonceptet ’Vild med dans’ til at omfatte en række idrætsgrene, opdyrke idrættens livsstilskvaliteter på tv og gøre mere ud af sundhedsaspektet, der er en vigtig motivationsfaktor for mange fysisk aktive danskere.

”Programmerne skal gøre os klogere og være handlingsanvisende, dvs. fortælle fakta, som ’hvor går jeg hen’ og ’hvordan gør jeg’,” mener Dorte Anker-Møller, der er journalist på Århus Stiftstidende og selv dyrker motionsløb og svømning.

DR efterlyser gode forslag

Debatten er kommet i stand på opfordring af DR Sportens chef, Olav Skaaning Andersen, der efterlyser gode idéer til, hvordan tv-mediet kan udvikle sin dækning af den brede, livsstilsprægede eller sundhedsrelaterede idræt.

Samtidig advarer han dog mod tro, at almindelig amatøridræt har nogen stor fremtid på fjernsynet i form af traditionel tv-dækning. Der er efter hans mening ikke nok seere til almindelig foreningsgymnastik eller fodbold, medmindre der er tale om events i landsstævneskala. Den bredere idræt skal derfor passes ind i et tv-egnet koncept.

»Det handler om at finde den helt klare, gode idé, der kunne bære igennem, have en vis tyngde og evne til at få folk med. (…) Vi skal finde nogle måder at dække den del af idrætten der handler om sundhed, motion på recept og lignende. Det er en vigtig samfundsmæssig opgave, ” siger Olav Skaaning Andersen, der hilser debatten velkommen.