Idan Artikel 01.03.2021

Forsøg med hurtigtest af tilskuere til ligakampe mangler politisk godkendelse

Divisionsforeningen og brancheorganisationerne Dansk Live, HORESTA og Dansk Erhverv har taget initiativ til et forsøg, der skal få tilskuere og publikum tilbage på stadions og til koncerter. Forsøget indebærer omfattende hurtigtest og en opfølgende PCR-test af tilskuere, men det mangler politisk godkendelse for endeligt at komme i gang.

Skrevet af: Simon Hoffman

Videnskabsetisk Komité gav i midten af december 2020 tilladelse til første fase af et større forsøg, der skal få tilskuerne tilbage på stadions og festivaller. Forsøget indebærer blandt andet hurtigtest af alle publikummer, før de deltager i et arrangement, men på trods af godkendelsen er forsøget lige nu strandet hos landets politikere, fortæller Esben Marcher, sekretariatschef hos Dansk Live.

”Helt konkret har vi søgt og også haft aftalt møder med Sundhedsministeriet, men de er blevet aflyst på grund af de nye virusopblomstringer. Og så lader der også til at være en mangel på koordination mellem Sundheds- og Kulturministeriet om, hvem der egentlig sidder med ansvaret for det her,” siger Esben Marcher.

Han forklarer, at ansvaret for forsøget derfor ligger hos politikerne nu. ”Alle sundheds-, erhvervs- og kulturordførere ved, at vi har fået en sundhedsfaglig godkendelse af forsøget. Så det, vi mangler nu, er en politisk dispensation fra de nuværende restriktioner,” siger Esben Marcher.

Bag forsøget står brancheorganisationerne Dansk Live, HORESTA, Dansk Erhverv og Divisionsforeningen, og formanden for Divisionsforeningen, Claus Thomsen, har tidligere fortalt til dr.dk, at forsøget vil koste i omegnen af 20-25 mio. kr. Esben Marcher siger, at den finansiering stort set er på plads:

”Vi er i dialog med flere fonde, som er meget interesserede i at bidrage til forsøget, men vi får ikke nogen fonde til at binde sig til noget, vi ikke har politisk godkendelse til at lave. Men tiden er ved at løbe ud. Festivalsæsonen starter i maj, og hvis vi skal have noget viden ind i systemet, skal vi have gennemført forsøget, før vi rammer maj, hvis vi reelt skal kunne bruge det til noget som helst,” fortæller han.

Forsøget kan omgå krav om vaccine

Forsøget er det første af sin art ikke bare i Danmark, men i hele verden. Professor og ledende overlæge i infektionsmedicin ved Aarhus Universitetshospital, Lars Østergaard, er forskningsansvarlig. En række sundhedsfaglige personer, blandt andre overlæge ved Hvidovre Hospital, Jan Gorm Lisby, og biostatistiker ved Aarhus Universitet, Henrik Støvring, er med i den videnskabelige følgegruppe, der både har designet forsøget, og som også løbende vil følge det.

Forsøget går ud på, at tilskuere til et arrangement først skal have en hurtigtest ved indgangen for at sortere eventuelt smittede fra, og den skal følges op af en PCR-test på et lokalt testcenter seks dage efter endt arrangement for at se, om der er sket smittespredning ved arrangementet. Første fase af forsøget foregår i forbindelse med en række udvalgte superligakampe, hvor der skal opstilles testfaciliteter, så publikum kan hurtigtestes inden kampen. Når forsøget rulles yderligere ud, skal publikum både PCR-testes og hurtigtestes på deres lokale testcenter.

Forsøgsordningen er derfor også en måde at imødekomme personer, der enten ikke er, kan eller vil vaccineres, og på den måde undgå, at befolkningen deles op i de vaccinerede og de ikke-vaccinerede. Det er ifølge Esben Marcher følelsen af vaccine-tvang, som organisationerne bag forsøget gerne vil imødekomme.

”Det er vigtigt, at vi får afprøvet brugen af hurtigtests til sådanne begivenheder. Så undgår vi nemlig vaccine-tvang. Der er mig bekendt ingen fodboldklubber eller festivaller, der er interesseret i at sige til deres gæster, at de ikke er velkomne, hvis de ikke er vaccineret. Dels er det forskelsbehandling, og dels er vores primære målgruppe de absolut sidste, der bliver vaccineret. Der er derfor ikke noget formål ved at have den tilgang til det, at det kun er de vaccinerede, der må komme ind,” siger han.

Også hos Divisionsforeningen håber man, at forsøget snart kan starte. Superligaen er et oplagt sted at starte, fordi man her allerede har nogle velafprøvede protokoller i forhold til COVID-19. Det fortæller Rune Lind, project manager hos Divisionsforeningen.

”Fodbolden er et godt eksperimentarium og startsted for forsøget, fordi de i forvejen har nogle faste protokoller, som de overholder. Det betyder, at hvis alt går vel, kan forsøget relativt let skaleres til andre områder som koncerter og lignende,” forklarer han.