Idan Artikel 04.08.2021

Forum for Idræt, Historie & Samfund og KU.BE inviterer til debat om brugbar idrætsforskning

Hvordan gøres idrætsforskning anvendeligt i praksis, og hvad er status på den rapport, som Kulturministeriets breddeidrætsudvalg offentliggjorde for 12 år siden? Det skal to paneler debattere 17. august 2021.

Hvert år bliver der udgivet alverdens notater og rapporter, der undersøger, hvad der kan motivere befolkningen til at dyrke mere idræt, hvad der afholder danskerne fra at dyrke sport og motion, og hvor man kan sætte ind, hvis man vil have flere udsatte borgere med i idrætsforeningerne.

Men hvordan får man gjort de mange rapporter og undersøgelser brugbare og anvendelige?

Det er et af de temaer, der skal debatteres 17. august, når Forum for Idræt, Historie & Samfund og KUBE i samarbejde med Vestergård Kultur og Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, SDU, inviterer til et gratis eftermiddagsarrangement på Frederiksberg.

Når forskning og praktik skal forenes

Dagen er delt op i to sessioner, og første session går tæt på det aktuelle SDU-projekt ’Danmark i Bevægelse’, der ser nærmere på voksne danskeres bevægelsesvaner og motivationer for at bevæge sig. Her skal panelet debattere, hvordan forskningsprojektet bliver gjort anvendeligt i praksis, og hvordan man kombinerer praktikernes og forskernes interesser og måde at tænke på, så parterne arbejder sammen og ikke mod hinanden.

Panelet består derfor af repræsentanter fra både ’praktikerne’ i form af Anders Munch Skovgren, kultur- & fritidschef i Frederikssund Kommune, Charlotte Bach Thomassen, formand i DGI, og Hans Natorp, formand i DIF, samt repræsentanter for ’forskerne’ i form af Bjarne Ibsen, professor på Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund, SDU og Laila Ottesen, lektor og sektionsleder ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet.

Hvordan står det til med idrætten i Danmark?

I Danmark er idrætsdeltagelsen høj, men Idrættens Analyseinstituts (Idan) undersøgelser af danskernes motions- og sportsvaner viser, at det fortsat er svært at fastholde teenagere og at inkludere udsatte borgere i foreningslivet.

Tilbage i 2009 var det ellers nogle af de udfordringer, som Kulturministeriets breddeidrætsudvalg satte fokus på i en 479 siders lang rapport om breddeidrætten i Danmark. Den lange rapport præsenterede 42 forslag til, hvordan man kunne øge befolkningens idrætsdeltagelse og netop motivere unge og socialt udsatte til at dyrke mere idræt.

På dagens anden session deltager intet mindre end 10 aktører og repræsentanter fra idrættens verden, herunder Idans direktør, Troels Rasmussen. Flere af dem var med i breddeidrætsudvalgets arbejde, og andre arbejder fortsat med at implementere forslagene.

Men hvad er status 12 år senere? Er forslagene gået i glemmebogen, og ligger der guldkorn gemt i rapporten? Det kan du blive klogere på den 17. august.

Mere information

Hvor: KU.BE, Dirch Passers Alle 4, 2000 Frederiksberg

Hvornår: 17. august kl. 14.00-17.30

Arrangementet er gratis, men med ’no show-fee’ på 500 kr. Tilmelding kan ske her.

Læs mere om arrangementet her og find hele rækken af paneldeltagere.

Download rapporten fra breddeidrætsudvalget ’Idræt for alle – baggrund og analyse’

Download 'Idræt for alle - konklusioner og forslag'

Find livestream af arrangementet via Youtube.