Idan Artikel 22.07.2008

Fra missiler til golfbolde

Ved hjælp af militær radarteknologi ”tracker” danske Interactive Sports Games golfbolde for internationale topspillere og verdens største golfproducenter – og mere er på vej.

Skrevet af: Martin Hedal

Interactive Sports Games A/S (ISG) har i sin blot fem år lange levetid skabt en sund forretning med 30 ansatte og en omsætning, der i år kommer til at ligge på 30-35 mio. kr. Succesen skyldes opfindelsen TrackMan – en lille kasse, der ved hjælp af militær radarteknologi kan måle en golfbolds bane tredimensionelt. 

Ideen til TrackMan opstod, da to af selskabets fire stiftere var engageret i etableringen af store driving range-anlæg i Europa. På en driving range kan flere golfspillere træne slag samtidig, men der manglede – ifølge en tredje af selskabets stiftere og nuværende direktør i ISG, Klaus Eldrup-Jørgensen – en umiddelbar respons og nogle underholdende aspekter sammenlignet med golf på en almindelig bane:

”Der er ikke sket noget i 20-30 år. Dybest set er det her marked overhovedet ikke blevet revolutioneret. Du står stadig og køber en spand bolde til 40 kr., banker dem ud - og ”that’s it”. […] Det, der gør golf sjovt, er, at du slår et slag, og så får du umiddelbar feedback. Hvert slag er jo en lille konkurrence, kan du sige. Det har du ikke på samme måde på rangen. Så vi satte os for at måle hvert slag med umiddelbar feedback, så du kunne forbedre træningsdelen og gøre det mere underholdende. Der opstod ideen.”

Potentiel milliardforretning

Den sidste af selskabets stiftere, Fredrik Tuxen, er manden bag udviklingen af selve TrackMan. Han er civilingeniør med speciale i radarteknologi. Han boede hos Klaus Eldrup-Jørgensen i 18 måneder, hvorefter TrackMan var en realitet.

Salgsstrategien sigtede i første omgang mod de store golfproducenter. Det viste sig at blive en stor succes, og i dag bruger alle store golfproducenter i verden TrackMan til udvikling og tests af bolde og køller.

Næste led i kæden var professionelle golfspillere, golfklubber, de store turneringer (bl.a. British Open og US PGA Tour) og ikke mindst golfens såkaldte ”governing bodies”, R&A i Skotland og USGA i USA. Alle har de taget TrackMan til sig. I dag har 20 topspillere selv investeret ca. 150.000 kr. i en TrackMan, og flere er ifølge Klaus Eldrup- Jørgensen på vej.

Det går altså umiddelbart godt for ISG, men potentialet er langt større, hvis den oprindelige idé med TrackMan på driving rangen bliver en succes. ISG tester i første omgang i 2009 et koncept på store driving ranges i Göteborg og Glasgow, hvor spillerne kan betale fra gang til gang for at bruge TrackMan til trænings- og underholdningsformål. Klaus Eldrup-Jørgensen forklarer:

”Det er måden at få teknologien ud til menigmand på, og det er måden at skabe en fantastisk stor virksomhed. Hvis det her lykkes, så snakker vi en meget stor virksomhed. Vi snakker milliarder – et kæmpe marked.”

Forudsætningerne var på plads

De fire stiftere spillede (og spiller) alle golf, startkapital var ikke et problem, og både de kommercielle og tekniske kompetencer var på plads. På den kommercielle side havde og har ISG et stort forspring i forhold til mange iværksættere, da Klaus Eldrup-Jørgensen er tidligere direktør for Novo Nordisk, entreprenør i andre sammenhænge og involveret i store venturekapitalfonde, der netop vurderer potentialet i iværksættervirksomheder.

Alt i alt havde ISG fra første færd nogle forudsætninger, som er de allerfærreste iværksættere forundt, og det har medvirket kraftigt til den hastige vækst. Den eneste hurdle for en lige så kraftig vækst i fremtiden er ifølge Klaus Eldrup-Jørgensen anskaffelsen af medarbejdere:

”Vi skal bruge 10 mere, og vi søger. Det er svært at få programmører og IT-folk. Det er i høj grad et problem for at vokse hurtigt nok.”

Danmarks mesteren slår til globalt

Klaus Eldrup-Jørgensen er tidligere danmarksmester i golf og kender sporten indefra. Det ser han som en stor fordel:

”Jeg tror, det er vigtigt, at man forstår sporten. Vi er alle fire golfspillere på et vist niveau. Det betyder meget, at du ved, hvad du snakker om. Og det betyder også noget, når du står foran kunderne. Det er ikke noget tillært. Det, tror jeg, har enorm betydning. Du skal have noget troværdighed for overhovedet at komme til.”

ISG har fra begyndelsen satset globalt, og 98% af omsætningen kommer fra udlandet. Trods det meget begrænsede fokus på Danmark ser Klaus Eldrup-Jørgensen det imidlertid som en fordel at være dansk, når han forhandler globalt:

”Jeg synes, man kommer utroligt godt ud som dansker. Jeg mener, at man som dansker bliver behandlet ualmindeligt godt, og at Danmark har et fantastisk brand. Vi har jo en skandinavisk stil, når vi præsenterer vores produkt. Vi oversælger ikke. Vi bliver ikke set som en trussel, og det, at vi fra starten har lovet lidt for lidt, gør, at vi overleverer og overperformer i forhold til deres forventninger.” 

Flere idrætsgrene på vej

ISG’s radarteknologi er langt fra begrænset til at måle på golfbolde. I fremtiden kan vi meget vel komme til at se variationer af TrackMan i eksempelvis fodbold, cricket, amerikansk fodbold og baseball, hvor ISG allerede har lavet aftaler med fem større amerikanske klubber. Der er ifølge Klaus Eldrup-Jørgensen ”tonsvis af muligheder” for at analysere dødboldsituationer, vinkler, bræk i luften og meget andet i mange forskellige sportsgrene:

”Vi underviser 30-40 af verdens bedste golfspillere. De kommer for at lære og forstå. Det kunne vi gøre med fodbold også. Vi gør det med baseball nu. Det er jo enormt stærkt.”

Således fulde af optimisme satser ISG på en fortsat fordobling af omsætningen fra år til år og på fortsat udbredelse af verdens mest avancerede radar til måling af sportsboldes baner.