Idan Artikel 26.02.2016

Gianni Infantino bliver ny FIFA-præsident

Efter to valgrunder blev UEFA’s generalsekretær Gianni Infantino valgt som FIFA’s nye præsident efter Sepp Blatter. Samtidig vedtager FIFA en ny reformpakke.

Skrevet af: Søren Bang

(Opdateret 27. februar 2016)

Gianni Infantino bliver ny præsident for FIFA. Den 45-årige schweizer har arbejdet for UEFA siden 2000, heraf de seneste seks år som generalsekretær under den nu detroniserede UEFA-præsident Michel Platini, hvis kandidatur han reelt overtog, da Platini blev udelukket fra al fodbold i efteråret.

Nu blev de nordiske landes foretrukne kandidat valgt med 115 stemmer i den anden afgørende valgrunde på FIFA’s ekstraordinære kongres i Zürich fredag. Sheik Salman Bin Ebrahim Al-Khalifa fra Bahrain fik 88 stemmer, Prins Ali fra Jordan fik 4 stemmer, mens Jerome Champagne fra Frankrig ikke fik nogen stemmer i anden runde.

Valget blev mere spændende end forudsagt af en del iagttagere, som forventede en relativ sikker sejr til Sheik Salman med støtte fra hovedparten af stemmerne fra det asiatiske fodboldforbund og de afrikanske forbund.

Men i første runde lagde Gianni Infantino sig i spidsen med 88 stemmer foran Sheik Salmans 85 stemmer, Prins Alis 27 stemmer og Jerome Champagne, som fik 7 stemmer. Sydafrikanske Tokyo Sexwale trak sit kandidatur under kandidattalerne umiddelbart før afstemningen.

I den anden runde gik hovedparten af stemmerne, der i første runde blev afgivet til de sekundært placerede kandidater, til den flersprogede Gianni Infantino, der i sin valgtale forsøgte at tale direkte til de delegerede ved at skifte mellem bl.a. engelsk, fransk og spansk. 

I sin tale slog han bl.a. på ville samle fodbolden, sprede flere af FIFA's ressourcer til medlemslandene og få europæisk fodbold til at spille en mere aktiv rolle i udviklingen af sporten i resten af verden. I sit manifest lover han desuden at inddrage fodboldens interessenter mere i FIFA’s arbejde, arbejde for større åbenhed og udvide VM-slutrunden fra 32 til 40 hold.

Ny reformpakke vedtaget

Den nye præsident vil skulle arbejde i en organisation, som inden afstemningen vedtog endnu en runde reformer på anbefaling af den reformkomité, som blev nedsat med den tidligere IOC-generalsekretær François Carrard i spidsen i kølvandet på Sepp Blatters afgang sidste år.

Reformpakken omfatter flere tiltag, som FIFA tidligere har afvist. Det gælder bl.a. afgrænsede valgperioder. Men på kongressen var der nu stort flertal for reformtiltagene med 179 stemmer for og blot 22 stemmer imod.

Disse omfatter bl.a.:

  • Et nyt ’FIFA-råd’ (FIFA Council) på 36 medlemmer plus en kongresvalgt præsident vil afløse den nuværende 24 mand store eksekutivkomité.
  • Medlemmerne af det øverste FIFA-organ kan fremover maksimalt sidde i 3 x 4 år.
  • FIFA indfører tjek af kandidaters egnethed til at stille op til centrale FIFA-poster.
  • Honorarerne til FIFA’s præsident, generalsekretær og medlemmer af FIFA-rådet vil bliver offentlige.
  • Der skal være en klarere opdeling af kompetencerne mellem FIFA’s politiske ledelse, som i højere grad skal arbejde strategisk, mens administration skal have større uafhængighed i forhold til den daglige udførelse af politikken.
  • Der kommer større kvinderepræsentation i toppen af FIFA, da hvert af de kontinentale forbund skal vælge minimum én kvindelig repræsentant til FIFA-rådet. 
  • De nationale og kontinentale forbund skal have et sæt centralt bestemte minimumstandarder for god ledelse og forvaltning indskrevet i deres vedtægter.

Til gengæld fastholder de kontinentale forbund deres centrale politiske position, da de fortsat skal vælge medlemmerne af FIFA’s øverste organ på nær præsidenten.

I en kommentar skrevet op til dagens FIFA-kongres peger Play the Games internationale chef, Jens Sejer Andersen, netop på dette som en svaghed.

“Problemet bliver forstærket af det faktum, som FBI’s anklager og andre sager viser, at de kontinentale forbund er lige gennemsyrede af korruption som selve FIFA. Der er en stor risiko for, at korruptionen blot vil blive ‘decentraliseret’ fra Zürich til seks kontinentale forbund,” vurderer Jens Sejer Andersen.

Han peger i den forbindelse på, at de nye krav til god ledelse i FIFA’s medlemsorganisationer ikke nødvendigvis løser det problem.

”Det ubesvarede spørgsmål er, i hvilken grad dette rent faktisk vil medføre en bedre ledelseskultur i den nedre del af FIFA-pyramiden.”

Læs mere

 
 

Gianni Infantinos kampagnesite med hans politiske program.

Læs mere om de vedtagne reformforslag på FIFA’s hjemmeside.

Læs Jens Sejer Andersens kommentar fra før valget af ny præsident og vedtagelsen af reformforslagene (på engelsk).