Idan Artikel 03.10.2012

Globalt initiativ vil bekæmpe fysisk inaktivitet

Manglende fysisk aktivitet i hverdagen er et så kraftigt stigende problem globalt, at der er behov for en bred international indsats, mener over 70 organisationer og aktører bag den nye rapport ’Designet to move –a physical activity action agenda’.

Skrevet af: Søren Bang

Moderne livsstil med mindre fysisk præget arbejde og en stillesiddende fritid har gjort fysisk inaktivitet til et stigende samfundsproblem i Vesten og lande som Kina og Brasilien, der i disse år oplever kraftig økonomisk vækst og øget velstand. Med dette udgangspunkt forsøger mere end 70 organisationer og idrætsaktører i samarbejde med sportsudstyrsproducenten Nike nu at skabe international opmærksomhed om behovet for at involvere større dele af befolkningen i fysisk aktivitet. Den fælles rapport ’Designet to move – a physical activity action agenda’ opfordrer til handling og henviser bl.a. til en amerikansk undersøgelse, som viser, at den gennemsnitlige borgers fysiske aktivitetsniveau er faldet med henholdsvis 32 og 20 pct. i USA og Storbritannien siden tresserne. Fortsætter tendensen, vil amerikanerne om små 20 år kunne ende med at være cirka halvt så fysisk aktive som deres bedsteforældre. Den samme udvikling kan spores i vækstøkonomier som Indian, Brasilien og ikke mindst Kina. På blot 18 år, fra 1991-2009, er kineserne blevet 45 pct. mindre fysisk aktive, mens Indiens befolkning set under ét er mindre præget af urbanisering og ændrede arbejdsmønstre.

To indsatsområder

Udviklingen er ifølge rapporten så dramatisk, at det udfordrer folkesundheden og skaber risiko for flere sociale problemer og en række velkendte livsstilsygdomme som diabetes og fedme. Alt sammen med store menneskelige og økonomiske omkostninger til følge. 

Rapporten anbefaler på den baggrund to indsatsområder for at fremme fysisk aktivitet globalt:

  • Der skal skabes flere positive oplevelser for børn gennem bl.a. skoleidrætten og tilbud tilpasset de yngste inden for idræt og fysisk aktivitet.
  • De fysiske omgivelser skal opmuntre til fysisk aktivitet i hverdagen – bl.a. gennem målrettet byplanlægning, transportpolitik og virksomheders indretning af arbejdspladsen og dens aktivitetstilbud til de ansatte.

Foreningslivets rolle i udbredelsen af fysisk aktivitet kun nævnes perifært i rapporten, der er skrevet af Nike, The International Council of Sport Science and Physical Education (ICSSPE) og The American College of Sports Medicine. Rapporten beskriver dog en række eksempler på projekter, der alle har arbejdet med græsrodsidræt eller andre former for fysisk aktivering af befolkningen. Blandt de mange organisationer og aktører, der bakker op om udgivelsen, finder også man den internationale breddeidrætsorganisation ISCA, der har base i København. ISCA sætter fokus på initiativet på sin konference Move2012, der finder sted i slutningen af oktober i Sao Paolo, Brasilien. 

Læs mere

 
 
Læs mere om initiativet og download rapporten 'Designed to move'
Læs mere initiativet på ISCA's hjemmeside