Idan Artikel 15.03.2007

Hård kritik af nyt OL-budget

Tredoblingen af Londons OL-budget skaber frygt for, at den brede idræt ikke kan bruge OL i 2012 som løftestang.

Skrevet af: Søren Bang

Det har sendt chokbølger gennem både det politiske system og engelsk idræt, at kultur- og OL-minister Tessa Jowell i sidste uge kunne offentliggøre nye tal, der viser, at forberedelserne til Londons OL i 2012 nu vil løbe op i 9,35 milliarder pund.

Det svarer til mere end 100 milliarder danske kroner og er en tredobling af de oprindelige budgetter. Og selv om regeringen hæver sit eget bidrag til legene fra én til seks milliarder pund, må også den brede kultur og idræt dække en del af hullet.

Det nationale lotteri skal således bidrage med yderligere 675 millioner pund ud over de 1,5 millarder, som det tidligere er besluttet at tage fra statslotteriet, som støtter en vifte af kulturelle, sociale og idrætslige formål. Bl.a. vil Sport England, som arbejder for den brede idræt, miste yderligere 56 millioner pund.

Besparelser kan koste idrætsdeltagelse

Ifølge formanden for Sport England, Derek Mapp, risikerer de ekstra besparelser nu at sætte de forventede positive eftervirkninger af OL over styr.

”Græsrodssport har medvirket til at reducere fedme og kriminalitet, og regeringen bruger 8,2 milliarder pund ekstra om året, fordi vi er en nation i dårlig form. Vi er det bedste redskab til at vende udviklingen, og alligevel bliver vi beskåret,” siger Derek Mapp, som peger på, at Sport England for hvert pund, man modtager, genererer yderligere tre pund til idrætsformål.

Derfor vil besparelserne slå ekstra hårdt, og Sport England anslår i en pressemeddelelse, at de kan medføre, at 186.000 færre vil dyrke idræt end ellers - uden dog at præcisere regnestykket nærmere.

Dyre anlæg og sikkerhedsudgifter

De voldsomt stigende udgifter skyldes bl.a., at budgettet for selve OL-byggeriet er steget til 3,1 milliarder pund. Dertil kommer 1,7 milliarder pund til byudvikling og infrastruktur og en pulje på 2,7 milliarder pund til diverse omkostninger og reserver.

Endelig har terrorangrebet på Londons undergrundsbane dagen efter tildelingen af legene i Singapore sendt sikkerhedsudgifterne på en sand himmelflugt.

London budgetterede i sit bud med udgifter på knap 200 millioner pund, men forventer nu at bruge omkring 600 millioner. Alene i London regner politiet at skulle indsætte 9.000 ekstra mand dagligt under legene ifølge The Guardian.

Fastholder fordele trods kritik

Den konservative skyggeminister Hugh Robertson kritiserer de løbske budgetter hårdt.

”Ved at røve lotteriet for yderligere 675 millioner pund til at dække hullet straffer regeringen præcis de klubber og små organisationer over hele landet, som skulle have haft gavn af OL,” siger han til BBC.

Omvendt fremhæver Tessa Jowell, at Londons OL med det nye budget igen er på rette kurs.

”London 2012 vil give store økonomiske gevinster for hele landet,” lyder hendes vurdering.

Læs mere

 
 

Læs Sport Englands pressemeddelelse. Klik her.

Læs The Guardians særlige tillæg om OL 2012. Klik her.