Idan Artikel 12.03.2008

Handlingsplan for ligestilling

IOC’s fjerde konference om kvinde og sport har vedtoagt en handlingsplan, hvis mål er, at der skal flere kvinder ind på alle niveauer i idrætten.

Skrevet af: Søren Bang

Ifølge deltagerne på IOC’s fjerde konference om kvinder og sport, skal både det kommende OL og IOC’s verdenskonference i København om to år bruges til at øge kvinders ligestilling i international idræt på både det idrætslige og organisatoriske plan. Konference blev afholdt den 10.-11. marts i Jordan. Her var de godt 600 deltagere fra 116 lande enige om at vedtage en handlingsplan med titlen ’The Sea Plan of Action’.

Bred indsats

Handlingsplanen peger bl.a. på, at en række kommende begivenheder skal udnyttes til at sikre bedre kvinderepræsentation på alle niveauer i idrætten. 

Konkret nævner handlingsplanen OL i Beijing, de nationale olympiske komiteers politiske valg, ungdoms-OL på verdensplan og den olympiske kongres i København 2009 som begivenheder, hvor der bør være fokus på ligestilling. Desuden efterlyser handlingsplanen en mere systematisk indsamling af viden om kvinders deltagelse i den olympiske bevægelse, som kan være grundlag for udformningen af nye politiske strategier. Dertil kommer ønsket om bl.a. stærkere internationale kvindenetværk, mere fokus på uddannelse af kvindelige ledere og ønsket om større fokus på kvindeidræt i medierne.

Fokus på muslimske kvinder

IOC’s konference faldt i forlængelse af et møde afholdt i februar og arrangeret den internationale organisation for fremme af kvindeidræt, IAPESGW, hvor man diskuterede, hvordan man internationalt kan fremme muslimske piger og kvinders mulighed for at dyrke og blive undervist i idræt. 

Mødet blev afholdt i Oman og udmøntede sig i en resolution, der understreger, at muslimske piger og kvinder skal have ret til den samme adgang til idræt og idrætsundervisning som alle andre. Samtidig hedder det, at internationale forbund, undervisningsinstitutioner m.v. bør udvise forståelse for, hvordan muslimske kvinder klæder sig og vælger at dyrke deres idræt.

Læs mere