Idan Artikel 16.06.2008

Harpiksens fjende nr. 1

På godt et år har harpikseksperterne ms2solution introduceret fem nye produkter – heraf fire rettet direkte mod det danske håndboldmarked.

Skrevet af: Martin Hedal

I 2006 introducerede opfindervirksomheden ms2solution maskinen PIXOFF, som ved hjælp af varme og en nylonbørste fjerner harpiks fra håndbolde – til gavn for halinspektører og håndboldklubber. Halgulvet bliver ikke fedtet ind i harpiks, og klubberne sparer penge ved ikke i samme tempo at skulle købe nye bolde, der ellers var ødelagt af harpiks.

Ms2solution er historien om en klassisk iværksættervirksomhed, der erfarede et problem og opfandt en maskine til at løse det. Den tidligere elitehåndboldspiller og cand.merc. Morten Sønderskov drøftede håndboldens harpiksproblem med sin svoger, ingeniøren Martin Smith. Det førte til et garageprojekt og siden hen til introduktionen af PIXOFF på det danske marked.

Efter PIXOFF er det blevet til en ruminddelt håndboldtaske, en harpiksafrenser til hænderne og - i en helt anden boldgade - en liste til udskifteligt tapet. Derudover har ms2solution en aktie i introduktionen af Erik Veje Rasmussens håndboldtræningssystem Octopus Trainer. Martin Smith forklarer om tankerne bag de mange produkter:

”PIXOFF gør os ikke til millionærer, men vi køber tid til at finde på nye ting. Selv om vi sælger den til alle håndboldklubber i Danmark, er det jo ingen guldgrube. Det er jo ikke et uendeligt marked. På et tidspunkt er det her ovre. Det er også derfor, at vi bliver nødt til at udvikle nye produkter, da markedet er en niche.”

Salg er vigtigt

PIXOFF-maskinen koster 19.800 eks. moms. Det er penge, der i det lange løb tjenes ind gennem mindre rengøring og færre indkøb af nye bolde, men det er samtidig en stor udskrivning for en hal eller en håndboldklub:

”Der sidder nogle formænd, som administrerer andre folks penge. Og det er klart, at det vil de gøre på den bedste måde overhovedet. Hvis de skal købe ind for 20.000 til håndboldklubben, så skal alle spillere komme hen og klappe dem på ryggen og sige, at det var godt, du lavede en investering for os. Den har været rigtig god,” forklarer Martin Smith.

Siden introduktionen af PIXOFF har de to stiftere haft særligt fokus på salget af maskinen. Det har været en nødvendighed at lægge mange timer i salget – og en stor udfordring:

”Jeg synes, at det har været salget, der har været det sværeste. At skulle ud og sælge, når man ikke er vant til det fra tidligere. At ringe rundt til folk og få dem til at købe produktet,” forklarer Martin Smith.

Morten Sønderskov supplerer:

”Det var en barriere. Det var en stor barriere at få fat i kunderne til at starte med. Nu har jeg i hvert fald gjort det så mange gange, så jeg ikke spekulerer så meget over det. Nu føler man også, at produktet er godkendt, accepteret og værdisat i markedet. PIXOFF bliver mere og mere kendt i markedet. Der er flere og flere kunder, som bare bestiller direkte, uden at vi sælger på nogen måde, fordi de har hørt om det et andet sted fra.”

Stavanger kickstartede virksomheden

Ms2solution har en sund økonomi, og de to stiftere har efter at have investeret tid og sparepenge i opstartsfasen efterfølgende kunnet udbetale løn hver måned. Det skyldes ikke mindst en relativt god start. I august 2006 vandt ms2solution 150.000 kr. i en iværksætterkonkurrence administreret af Nibe Erhvervsfond, og siden fik norsk håndbold stor betydning for ms2solution. De mødte det norske hold Stavanger IF til en demonstration af maskinen i forbindelse med en dansk turnering, og få måneder senere var eksport en realitet. Morten Sønderskov fortæller om det pudsige forløb:

”De får vores hjemmelavede visitkort med hjem, og det får faktisk rimeligt stor betydning for vores videre adfærd. For der går halvanden måned, og så får vi et kald fra Stavanger Kommune, at de er interesserede i at købe en maskine – baseret på den test, som deres spillere har set i Aalborg. Vi kører op og leverer den, da vi har den endelige version klar i december, og allerede i januar bestiller de otte mere. Og det var jo en ekstremt god kickstart for os.”

Ms2solution har etableret samarbejdsaftaler med forhandlere i Holland, Spanien, Portugal, Frankrig, Rusland, Ungarn, Norge, Sverige, Finland og Island, og kontakten er også etableret i Tyskland, selv om det tyske marked er lidt anderledes på grund af mere restriktive regler for brug af harpiks i tyske haller.

Eksport er afgørende

De to stiftere ser i dag eksporten som helt afgørende for den lille virksomheds eksistensgrundlag:”Norge har været ekstremt godt, fordi alle haller i Norge er kommunale. Og mange kommuner i Norge har forholdsvist mange penge. Og når de første har set, at det letter på rengøringen i en hal, så køber de det i de andre haller, lige som de gjorde i Stavanger,” fortæller Morten Sønderskov om den norske eksportsucces.

Martin Smith sætter en tyk streg under vigtigheden af eksporten:

”Man kan sige, at det også har været nødvendigt for vores eksistens. Hvis vi ikke havde haft den eksport, så havde vi nok ikke siddet to her i dag.”

Det er absolut ikke kun PIXOFF, som Martin og Morten gerne ser i danske og udenlandske håndboldhaller. Der er som nævnt andre opfindelser i produktporteføljen, og ms2solution har netop lanceret et produkt til fodboldmarkedet - den effektive fodboldstøvlerenser, så spillerne ikke slæber jord med ind i omklædningsrummet.