Idan Artikel 01.06.2006

Hvordan synes du selv, det går?

Ny undersøgelse afslører store forskelle i danske fodboldfans' opfattelse af sig selv. Supporterne har via internettet svaret på spørgsmål om alt fra forholdet til andre fodboldfans til indtagelse af stimulanser.

Skrevet af: Martin Hedal

Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund på Syddansk Universitet har netop offentliggjort de første hovedresultater af en større undersøgelse af dansk fodboldsupporterkultur. I et notat fra gruppen bag rapporten fremgår det, at fodboldfans langt fra opfatter det at være supporter på samme måde, og der er store forskelle på blandt andet holdningen til vold, forbrug af stimulanser, organisering i grupper og graden af involvering i klubben.

Et internetbaseret spørgeskema med i alt 1778 besvarelser fra danske fodboldsupportere danner grundlaget for undersøgelsen, der ikke overraskende kan afsløre, at mange fodboldfans er unge mænd – det er i hvert fald dem, der fortrinsvis har valgt at besvare spørgeskemaet.

Fællesskab og rivalisering

 Undersøgelsen rummer dog også mange andre interessante pointer om supporterkulturen. Eksempelvis finder henholdsvis 38% og 28% af de adspurgte, at fællesskabet og sammenholdet med andre supportere er vigtigt eller meget vigtigt.

Det er dog absolut mest sammenhold med supportere fra ens favorithold, der er tale om her. For når det kommer til forholdet til de andre superligaholds fanskarer, er tonen en anden. Særligt udtalt er arvefjendeforholdet mellem FCK og Brøndby. 84% af Brøndbysupporterne bryder sig af alle superligahold mindst om FCK og hele 93% af FCK-tilhængerne har Brøndby som hovedfjenden. Begrundelserne, der måske har en vis underholdningsværdi for fodboldkendere, kan ses her: 

Hvad er de vigtigste grunde til, at du ikke bryder dig om det holds fans (flere svar muligt)?

 

FCK-supportere

om Brøndby-supportere

Brøndby-supportere

om

FCK-supportere

De er arrogante

 

31%

75%

De fylder for meget på stadion med deres mange supportere

7%

2%

 

De skaber negativ stemning på og udenfor stadion

42%

27%

 

En stor del af dem virker aggressive

55%

19%

 

Det er ren tradition

 

66%

64%

De er kun ude på at slås

 

23%

11%

De gider ikke slås

 

3%

4%