Idan Artikel 07.06.2017

Idræt fra samfundets bund til storpolitiske forviklinger

Programmet for Idrættens Dag på Folkemødet den 15. juni kommer vidt omkring nogle af idrættens største udfordringer og potentialer.

Skrevet af: Redaktionen

Det lyder så fornemt, at vi hverken vil tolerere doping eller korruption i international idræt. Men når stormagter pludselig står bag ugerningerne, eller når idrættens interesser og behov for selvstyre pludselig skal vejes op mod større nationale interesser, kan det hele godt blive en anelse kompliceret.

Idræt og storpolitik kommer på dagsordenen for en af de mest spændende debatter på Idrættens Dag på Folkemødet, i Pilekroen, den 15. juni kl. 16.00, når såvel en nuværende udenrigsminister, Anders Samuelsen (LA), som en tidligere udenrigsminister, Holger K. Nielsen (SF), er med i panelet, som diskuterer temaet ’Hvordan blander vi sport og politik lidt smartere?’

Hvordan kan vi fra dansk side agere i minefeltet mellem de demokratiske danske idrætsværdier og de internationale realiteter? Hvordan kan det komme så vidt, at den internationale idrætsverdens ledere i stort tal ryger i fængsel for korruption og magtmisbrug? Hvad kan Danmark stille op, når store dopingskandaler eller mega events har storpolitiske implikationer?

Kan vi overhovedet fortsat forsvare at støtte dansk eliteidræt, når konkurrenterne er dopede og de ansvarlige ledere dybt korrupte? Hvordan er det muligt, at international idræt synker stadigt dybere ned i en fundamental troværdighedskrise, og hvad kan vi gøre ved det?

Udfordringer set fra et praktisk perspektiv

Debatten indledes ved international chef Jens Sejer Andersen og foruden det overordnede politiske blik på idrætten og storpolitikken, får vi mulighed for at se på udfordringerne fra et mere praktisk perspektiv, for det er folk som direktør Michael Ask fra Anti Doping Danmark, direktør Morten Stig Christensen fra Dansk Håndbold Forbund og afdelingschef Knud Skadborg fra Team Danmark, som i praksis skal varetage dansk idræts interesser i idrættens internationale minefelt.

Helt i den anden ende af idrættens udfordringer, går ’Idrættens Dag på Folkemødet’, den 15. juni kl. 15.00 tæt på idrættens rolle i forhold til samfundets ekskluderede grupper. Selv om idrætten med rette opfattes som Danmarks største folkelige bevægelse er det i praksis bare sådan, at såvel deltagelsen som den økonomiske ressourcefordeling kan opfattes som skæv set fra samfundets bund.

Organisationer som Ombold og Fit for Kids taler på vegne af aktører med fokus på særlige målgrupper, TrygFonden får mulighed for at diskutere konkrete indsatser for særlige målgrupper og rimeligheden i, at mange aktører med socialt sigte i idrætten dybest set er afhængige af fondsmidler, mens idrætsordfører Orla Østerby (K) og formanden for Børne- og Kulturchefforeningens kultur og fritidsnetværk Kim Dawartz får mulighed for at kaste et politisk blik på problemstillingerne med ulighed i idrætten.

Læs mere