Idan Artikel 12.10.2009

Idræt skal ind i byplanlægningen

Ny bog sætter fokus på idrættens rolle i byplanlægningen. Bogen skal inspirere byplanlæggere og arkitekter til at tænke idræt ind i byrummet og forbedre tilgængeligheden til idrætsfaciliteter.

Skrevet af: Martin Hedal

Med udgivelsen ’Aktiverende Arkitektur og Byplanlægning’ ønsker Danmarks Idræts-Forbund og Center for Idræt og Arkitektur at sætte idrættens rolle i byen på dagsordenen over for blandt andre politikere, byplanlæggere, rådgivere og arkitekter.

Gennem 50 internationale cases illustrerer bogen, hvordan idrætten på innovativ vis kan tænkes ind i arkitekturen og planlægningen af pladser, parker, havne, skoler, tagflader m.m.

Flere aktive

Hos Danmarks Idræts-Forbund er håbet, at bedre og nytænkende idrætsfaciliteter i byrummet vil føre til en mere aktiv befolkning i byerne:

”Jeg tror på, at vi udvider vores rekruttering til idrætten betragteligt, hvis vi kan gøre idrætten til en naturlig del af udviklingen i danske byer. Allerhelst så jeg, at kommunerne bliver forpligtet til at redegøre for, hvordan byudviklingen i et område kan gavne de lokale borgeres adgang til idræt og bevægelse,” siger DIF’s formand Niels Nygaard i en pressemeddelelse.

René Kural, leder af Center for Idræt og Arkitektur, uddyber i bogens forord:

”I Danmark ved vi, at lysten til at dyrke mere sport og motion stiger, jo kortere transporttiden er til et idrætsanlæg. Det vil sige, at vi ved at planlægge byerne med større omtanke med relativt simple midler vil være i stand til at fremme ’det gode liv’, hvor ikke kun mulighederne for fysisk aktivitet øges, men hvor social interaktion og kulturel udveksling også fremmes."

Ikoner og anbefalinger

Bogen kommer med konkrete anbefalinger til byplanlægningen. Særlige ’opgraderingsikoner’ skal inspirere til en byplanlægning, hvor en række aspekter ved idrætten kan tænkes ind.

Det kan eksempelvis være i forhold til dimensionering, belysning, overdækning, forbindelser, grafik, mobile enheder, multibrug osv. Ikonerne er koblet på de 50 eksempler fra USA, Italien, Japan, Frankrig, Tyskland, Danmark og flere andre lande.