Idan Artikel 26.02.2013

Idrætsforeninger skal være mobbefri

Børneidræt er lig med foreningsidræt, men det er ikke lige sjovt for alle børn, viser en stor undersøgelse blandt 9 til 12-årige. Hver fjerde har oplevet mistrivsel i foreningen.

I et samarbejde mellem Københavns Kommune, DIF og Center for Ungdomsstudier blev ny viden om unges trivsel i foreningslivet præsenteret på Københavns Rådhus torsdag d. 21. februar. ”Hver fjerde har oplevet at blive drillet, holdt udenfor eller decideret mobbet i deres forening, og hver tiende er faktisk stoppet af den grund,” sagde Søren Østergaard fra Center for Ungdomsstudier, der sammen med Kirsten Grube står bag undersøgelsen ’Børneliv version 2.0’. Så selvom langt de fleste har gode oplevelser i foreningsidrætten og ofte ser deres sportsklub som et frirum mellem skole og familie, er der sociale konflikter i foreningerne, som både foreningerne selv og børnenes forældre kan blive bedre til at tage hånd om. ”Langt de fleste forældre spørger, om resultatet af kampen i stedet for det sociale liv på holdet. Det kan man lære dem at blive bedre til,” sagde Søren Østergaard.

Fokus på trænerrollen

Han understregede også, at ungdomstrænerne kan gøre en forskel. 

”Selvom børn og unge i første omgang efterspørger en fagligt kompetent træner, der kan gøre dem bedre til idrætten, må han eller hun også gerne spørge, hvordan det går, og i det hele taget lodde den sociale stemning på holdet. Det er trænerne, der kan sikre, at foreningen bliver en mobbefri zone.” For at klæde dem på til denne opgave har DIF i samarbejde med Søren Østergaard udgivet pjecen ’Bliv klogere på de unge – og bliv en endnu bedre træner ’, der især fokuserer på det sociale potentiale i ungdomstrænerrollen. Dermed rejser den spørgsmålet om, hvad man kan stille af krav til idrætsforeningerne og de frivillige, der driver dem fra bestyrelseslokalet og sidelinjen. Et spørgsmål, der også tages op af Søren Østergaard og Kirsten Grube i bogen ’Børneliv version 2.0’.