Idan Artikel 26.03.2010

Idrætsorganisationer anker kridtdom

Dansk idræts tre største organisationer anker landsretsdom til Højesteret i principiel sag om kommunernes pligt til at opkridte fodboldbaner.

Skrevet af: Martin Hedal

Danmarks Idræts-Forbund (DIF), Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger (DGI) samt Dansk Firmaidrætsforbund (DFIF) har besluttet at anke en dom fra Landsretten om opkridtning af fodboldbaner.

Kommunen fik medhold

Idrætsforeningen Jetsmark IF havde med bistand fra idrætsorganisationerne lagt sag an mod Jammerbugt Kommune, da kommunen af økonomiske årsager havde besluttet ikke at opkridte banerne. Jetsmark IF mener, at kommunen er forpligtet til at opkridte banerne, da den ifølge folkeoplysningslovens bestemmelser skal stille idrætsfaciliteter med ”fornødent udstyr” gratis til rådighed.

Jammerbugt Kommune fik imidlertid ved Landsretten medhold i, at de godt må opkræve penge af idrætsforeningen for at kridte fodboldbaner op.

Principiel sag

Dommerne i Landsretten var uenige om domsafsigelsen, og de tre idrætsorganisationer har nu besluttet at anke dommen til Højesteret:

”Sagen er meget principiel. Vi må have afklaret hvad ”fornødent udstyr” indeholder. For os er det klart, at opkridtning af en fodboldbane er nødvendig for at kunne spille turnerings-fodbold. Så enkelt er det,” siger formand for DGI.

Niels Nygaard, formand for DIF, er enig: ”Efter at have nærlæst domsafsigelsen er vi ikke i tvivl om, at vi har en god sag. Vi frygter, at kommunerne vil benytte Landsrettens dom til at gennemføre besparelser på idrættens budgetter. Det kan vi ikke se passivt til.”

Peder Bisgaard, formand for DFIF, tilføjer: ”Det vil få vidtrækkende konsekvenser for de frivillige i vore fodboldklubber, hvis dommen stadfæstes. Præmisserne for Landsrettens dom var noget tågede. Vi sætter vor lid til, at dommerne i Højesteret har en klarere forståelse for foreningslivets vilkår."

Den principielle sag er samtidig interessant i lyset af, at regeringen har nedsat et udvalg til at se på en eventuel revidering af folkeoplysningsloven.