Idan Artikel 28.05.2009

Idrætten og folkeoplysningsloven

Folkeoplysningsloven står foran en kulegravning. Idan analyserer i et nyt notat en række af de politiske udfordringer, som en eventuel lovrevision skaber for foreningsidrætten.

Skrevet af: Søren Bang

Frem til årsskiftet skal et regeringsnedsat udvalg kulegrave behovet for at ændre den nuværende folkeoplysningslov, der regulerer kommunernes støtteforpligtelser over for foreningsidrætten.

I et nyt notat  beskriver og analyserer Idan en række af de politiske udfordringer, som presser sig på inden for idrætsområdet.

Blandt de spørgsmål, som den aktuelle debat om folkeoplysningsloven rejser, er blandt andet: 

  • Hvordan kan man afbureaukratisere loven og eventuelt styrke folkeoplysningsudvalgene, så de ikke længere opfattes som træge ’ekspeditionsudvalg’? Eller skal udvalgene helt afvikles? 
  • Hvordan kan man tilpasse foreningsbegrebets krav om medlemstilknytning og forpligtende fællesskab i en tid, hvor flere vælger fleksible, uforpligtende motionsaktiviteter på egen hånd eller i den kommercielle fitnessbranche? 
  • Hvordan undgår man en voksende interessekonflikt mellem den offentligt støttede foreningsidræt og den kommercielle fitnessbranche? 
  • I hvilken grad kan og skal loven i fremtiden motivere foreningerne til at løse flere social- og sundhedsopgaver, f.eks. integration eller motionshold for overvægtige?

Download notatet 'Idrætten og folkeoplysningsloven', der er skrevet af analytiker Jens Bjerregaard.