Idan Artikel 22.03.2011

Inspiration til mere aktive børn og unge

Kulturministeriet har udgivet ’Inspirationskatalog – 7 timers idræt og motion om ugen for børn og unge’. Kataloget er udarbejdet af Idan og giver en lang række gode eksempler på initiativer til fremme af idræt og bevægelse blandt børn og unge.

Skrevet af: Ditte Toft

Kulturministeriet har udgivet ’Inspirationskatalog – 7 timers idræt og motion om ugen for børn og unge’, som præsenterer en lang række konkrete eksempler på initiativer, der fremmer idræt, bevægelse og fysisk aktivitet i hverdagen hos børn og unge. Inspirationskataloget skal inspirere kommuner, skoler, daginstitutioner, foreninger og andre, der i det daglige arbejder med eller er sammen med børn og unge. ”Idræt er en væsentlig og uundværlig del af børn og unges opvækst. Idræt styrker den enkelte og giver livsglæde og forståelse for samarbejde og samvær. Det er regeringens ambition, at børn og unge har mulighed for at dyrke 7 timers idræt og motion om ugen. Inspirationskataloget giver konkrete eksempler på, hvordan man i institutioner, skoler, fritidsordninger, foreninger og hjemme i familien kan motivere børn og unge til at være mere fysisk aktive,” siger kulturminister Per Stig Møller i en pressemeddelelse. Kataloget er en opfølgning på én af Breddeidrætsudvalgets anbefalinger i dets rapport fra 2009.

Bred følgegruppe

Idrættens Analyseinstitut (Idan) har på vegne af Kulturministeriet stået for udarbejdelsen af kataloget i samarbejde med Kulturministeriets følgegruppe for projektet og forskere fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet og Det nationale Videncenter KOSMOS ved University College Syd. 

Følgegruppen bestod ud over Idan og Kulturministeriet af repræsentanter for Undervisningsministeriet, Danmarks Idræts-Forbund, Danske Gymnastik- og Idrætsforeninger, Kommunernes Landsforening og Dansk Skoleidræt. ”Det er positivt, at alle væsentlige aktører har bidraget til inspirationskataloget. Ambitionen om, at alle børn og unge har mulighed for 7 timers motion og idræt om ugen, kan kun indfries, hvis alle aktører arbejder sammen om at nå målet. Sammen skal vi give børn og unge rig mulighed for at dyrke idræt og motion i lokalområdet. Vi har i Danmark i høj grad rammerne for, at børn og unge kan dyrke idræt og være fysisk aktive,” siger Per Stig Møller.

Idans vidensbank giver ny inspiration

Der findes masser af gode eksempler og idéer på tiltag, der kan øge børn og unges fysiske aktivitetsniveau, men i udarbejdelsen af kataloget lagde Idan og samarbejdspartnerne vægt på eksempler, der så vidt muligt tager afsæt i projekter og initiativer, hvis effekt bygger på uafhængige evalueringer og/eller videnskabelig dokumentation. 

Inspirationskataloget linker direkte til disse veldokumenterede eksempler i Idans vidensbank. Inspirationskatalogets eksempler er således alle forsynet med grønt markerede links, der fører direkte videre til den supplerende dokumentation i vidensbanken. De udvalgte eksempler fra Inspirationskataloget har desuden fået deres helt egen søgbare underside i Idans vidensbank. 

Læs mere