Idan Artikel 04.10.2011

IOC skal forrest i korruptionskampen

IOC skal tage førertrøjen i forhold til at mobilisere sportsorganisationer til at håndtere korruption, lød budskabet fra den tidligere WADA-præsident og mangeårigt IOC-medlem, Richard W. Pound, ved åbningen af Play the Game 2011.

Skrevet af: Ditte Toft

De internationale idrætsorganisationer kan ikke bekæmpe korruption uden hjælp fra myndigheder, men det er forkert at forvente, at myndighederne vil tage førertrøjen. Derfor bør den Internationale Olympiske Komité, IOC, gå forrest i kampen mod korruption og engagere sportsorganisationerne i arbejdet. Udmeldingen kom fra IOC-medlem Richard W. Pound på Play the Game 2011’s førstedag mandag den 3. oktober i Køln. Gennem en lang årrække har Pound været en del af den internationale sportsverden og har stor erfaring med at rydde op, når sportens problemer er blevet for store. Bl.a. var han i 1998 og 1999 med i oprydningen i IOC, der efterfulgte korruptionsskandalen i forbindelse med tildelingen af vinter-OL til Salt Lake City. Nu mener han, det er på tide at tage fat i korruptionsproblemerne i sporten, hvor sportsledere, atleter og myndigheder har tilsidesat håndteringen af problemerne, som har skadet sportens integritet hårdt. ”Alle sportsorganisationer bør forstå, at hvis offentligheden mister sin tilliden til sportskonkurrencernes integritet, vil an lede efter underholdning andre steder og vil ikke længere støtte manipuleret konkurrence, sagde han. ”Hvis sportslederne ikke er forberedt på at betale den pris, der er nødvendig for at sikre sportens integritet, vil det være uundgåeligt at mærke konsekvenserne af deres egen forsømmelse," fortsatte Pound og argumenterede, at IOC skulle gå forrest i arbejdet for ændringer i sportsorganisationerne. ”IOC må udvikle en omfattende plan for at bekæmpe korruption i forskellige former. Organisationen skal analysere, hvilke initiativer man kan tage i sporten, hvilke initiativer staterne kan tage, og hvilke man kan tage i fællesskab. IOC må så overbevise sportsorganisationerne om, at de må tage ansvar og gøre en indsats for at leve op til det ansvar, før de kan håbe på at overbevise myndighederne om vigtigheden af, at de også involverer sig i processen,” argumenterede Pound.

Ingen tiltro til FIFA

Samtidig rettede Pound skytset mod FIFA. Ifølge Pound har offentligheden mistet al tiltro til, at det internationale fodboldforbund kan rydde op i organisationen. 

”FIFA er kommet til kort i at bevise, at organisationen anerkender de mange problemer, den står ansigt til ansigt med, at den har viljen til at løse dem, og at organisationen er villig til at sikre større gennemsigtighed i, hvad den finder af problemer, og at dens handlinger vil være, så offentligheden kan stole på styringen i sporten. Lige nu tror jeg ikke, at der er sådan en tiltro, eller at den ville kunne begrundes, hvis den var der,” sagde han. Pound anbefalede, at FIFA skulle få assistance fra uafhængige institutioner, der ikke er direkte forbundet med fodboldforbundet for at sikre offentlig tiltro til organisationens forsøg på at rydde op i FIFA, som IOC erfarede fungerede i forbindelse med oprydningen efter korruptionen i den olympiske komité. ”Hvis jeg var en uafhængig rådgiver for FIFA i dag, ville jeg råde organisationen til at træffe de samme foranstaltninger. Risikoen, ved ikke at gøre det, er, at ingen vil tro på udfaldet, uanset hvad man indfører. En stor del af problemer er selvfølgelig, at vi simpelthen ikke ved, hvad der bliver gjort,” sagde Pound. 

Læs mere om Play the Game 2011

 
 
Læs hele Richard W. Pounds taleHent præsentationer, se fotos og streaming fra Play the Game 2011