Idan Artikel 05.06.2008

IOC udvælger fire OL-kandidater

Chicago, Madrid, Tokyo og Rio de Janeiro kæmper om OL-værtskabet i 2016. Det endelig valg tager IOC på sin session i København til næste år.

Skrevet af: Søren Bang

Fire byer, Chicago, Madrid, Tokyo og Rio de Janeiro, gik igennem nåleøjet, da IOC på sit bestyrelsesmøde onsdag udvalgte kandidaterne til værtskabet for OL i 2016. Til gengæld blev mødet endestation for Doha i Qatar, Prag og Azerbadjans hovedstad, Baku. IOC's første sortering skete på baggrund af en teknisk evaluering af de oprindeligt syv kandidatbyers ansøgninger. Evalueringen konkluderede, at Baku og Prag på en række punkter havde svært ved at leve op til IOC krav til bl.a. politisk opbakning, faciliteter, infrastruktur mv. Til gengæld klarede Doha sig bedre i den tekniske bedømmelse end både Chicago og Rio de Janeiro, men blev alligevel valgt fra, fordi man af klimatiske årsager ville placere legene i oktober og ikke i juli-august som ønsket af IOC. IOC's afvisning blev efterfølgende kritiseret af formanden for Dohas budkomite, Hassan Ali Bin Ali, i den engelske avis The Guardian. "Det er en skam, at IOC har lukket døren for et bud fra Mellemøsten. Hvis legene kun skal afholdes i Europa, Asien og Amerika, kan jeg ikke se, hvorfor IOC ønsker os i den olympiske bevægelse. Dette var ikke en teknisk afgørelse."

Chicago og Rio de Janeiro står bedst

Politiske og økonomiske overvejelser kan i hvert fald komme til at spille en vigtig rolle ved den endelige udvælgelse. 

Selv om Tokyo og Madrids bud teknisk set blev bedømt til at være de klart bedste, står Chicago og Rio de Janeiro i nævnte rækkefølge umiddelbart med de bedste kort på hånden inden afgørelsen næste år ifølge The Guardian. Chicago kan bl.a. støtte sig til, at det amerikanske marked er den olympiske bevægelse vigtigste indtægtskilde, mens valget af Rio de Janeiro for første gang vil placere legene i Sydamerika. De fire udvalgte byer skal nu inden den 12. februar 2009 forberede deres endelige bud. Herefter er det op til IOC's session at foretage den endelige udvælgelse, når IOC mødes i København i efteråret 2009.