Idan Artikel 13.05.2009

Iværksætter ønsker mere samarbejde

Iværksætter med succes med nytænkning af gymnastikredskaber ser store muligheder i større samarbejde mellem idrætsrelaterede virksomheder – hvis alle partere giver lidt af sig selv.

Skrevet af: Martin Hedal

Den sønderjyske iværksættervirksomhed PE-Redskaber har specialiseret sig i udvikling af redskaber til gymnastikkens verden. Virksomheden har på seks år udviklet sig fra at have fem ansatte til i dag at beskæftige 21 mand. Succesen skyldes ifølge direktør Preben Ebsen en innovativ tankegang og et godt netværk. Men netværksdelen kunne sagtens udvikles meget mere blandt de virksomheder, der arbejder med it og udstyr til idrætten, mener han:

”Vi er ikke verdensmestre hernede, men vi bruger vores netværk, leverandører og kunder meget intensivt for at sparre og finde løsninger. Vi vil meget gerne samarbejde. Det er meget vigtigt for os, at vi samarbejder. Jeg vil gerne give køb på mig selv, for det gør, at jeg får meget mere tilbage.”

Han understreger dog, at et godt samarbejde med andre virksomheder beror på den rette indstilling fra begge sider:

”Vi har nogle ting, som de ikke har, og de har nogle ting, vi ikke har. Lad os da lave et samarbejde i stedet for at opfinde den dybe tallerken alle sammen. Det nytter ikke noget, at man holder 100% på sit eget, for så kommer man ikke videre.”

Tæt samarbejde med DGI

Preben Ebsen er uddannet landmand, men var mere forelsket i gymnastikken end i græssende køer. Så da han ved en tilfældighed blev spurgt i 1990, om han kunne fremstille en såkaldt plest (en mellemting mellem en hest og en plint) til et gymnastikhold i Ribe, skulle det vise sig at blive hans levevej.

PE-Redskaber blev etableret i 1992, og gennembruddet kom ikke mindst i 1994, hvor Preben Ebsen tegnede og fremstillede nogle transportvogne til redskaber til DGI’s landsstævne samme år i Svendborg. Det blev samtidig starten på et tæt samarbejde med DGI, og PE-Redskaber er i dag eneleverandør på gymnastikredskaber til DGI’s landsstævner – bl.a. sommerens stævne i Holbæk – og fast samarbejdspartner i DGI-projektet ’Gymnastikkaravanen’.

Udvikling i centrum

PE-Redskaber har gennem årene udviklet og solgt adskillige redskaber og rekvisitter til især gymnastikken. Udviklingsarbejdet kaster konstant nye produkter af sig. Et af dem er den såkaldte ’Air-Track’ – en lang oppustelig hoppepude, som bl.a. kan bruges som springbane:

”Man har jo i mange år haft oppustelige hoppepuder. Og da vi så i 1996 tog nogle oppustelige hoppepuder og lavede dem om til en lang og smal i stedet for, så blev det et kæmpe hit. Vi gav det navnet ’Air-Track’. I dag er der 23,6 mio. hits på Google på navnet ’Air-Track’,” fortæller Preben Ebsen.

Den innovative tankegang er i det hele taget vigtig for Preben Ebsen, og derfor er virksomheden Sportsplanner i dag et søsterselskab til PE-Redskaber. Sportsplanner er et planlægnings- og øvelsesprogram til computeren, hvor en underviser i idræt kan strukturere og visualisere et træningsforløb med bl.a. videomateriale. Preben Ebsen ser Sportsplanner som et skridt på vejen mod en modernisering af idrætsundervisningen via integration af it:

”På et tidspunkt kunne vi godt tænke os at putte den her teknologi ind i redskaberne. Så når du står ved et redskab, kan du gå ind på en skærm og se, hvad det kan – se opstillinger og videofilm. Det ligger ikke så langt ude i fremtiden – måske også kombineret med mobilteknologi,” forklarer han.

Preben Ebsen koncentrerer sig i dag primært om udvikling og Sportsplanner. Han forsøger at bruge sine egne ressourcer på det, han er god til – nytænkning:

”Vi skal tænke i idéer, som egentlig lyder fuldstændig volapyk i starten, og vi skal også i fremtiden have meget fokus på udvikling. Vi udvikler dog ikke bare for at udvikle, men vil gerne gøre noget for idrætten,” fortæller Preben Ebsen.