Idan Artikel 27.09.2021

Kasper Hjulmand fik Gerlev-prisen for 2021

Landstræner Kasper Hjulmand og skaberne af et koncept for erindringsdans for demente, Susanne Rishøj og Ane Eckerman, har fået Gerlev-prisen for henholdsvis 2021 og 2020 ved et arrangement på Gerlev Idrætshøjskole.

Den danske landstræner i herrefodbold, Kasper Hjulmand, fik i denne weekend endnu en pris til samlingen, da han modtog dette års Gerlev-pris for sit menneskesyn og tydelige værdisæt. Prisen uddeles af Gerlev Idrætshøjskole og Center for leg og bevægelse, og den blev overrakt ved en stor jubilæumsfest på Gerlev Idrætshøjskole med flere end 700 deltagere.

Gerlev-prisen gives for en indsats, som i en særlig grad har udviklet idrættens kvaliteter eller skabt fornyelse i synet på idrættens kulturelle placering og muligheder. Prisen gives til opmuntring af ytringsfrihed og demokrati og til støtte af initiativer, der tør anfægte den etablerede idrætspolitiske orden.

Kasper Hjulmand levede op til denne formulering, da han ved sommerens EM i fodbold gentagne gange holdt fast i et fokus på spillernes ve og vel frem for præstationer og målscore.

”Vi giver Gerlev-prisen til Kasper Hjulmand for at have skabt en ny forståelse af fodboldens muligheder, hvor talentudvikling og i sin tid børnetræning først og fremmest handler om kærlighed til fodbold og dannelse af hele mennesker i stærke fællesskaber,” siger Julie Hauge, der er viceforstander på Gerlev og medlem af Gerlev-priskomitéen.

Hun fremhæver, at Kasper Hjulmand har bevaret denne tilgang til sit arbejde med professionel fodbold og topnået gode resultater med det. ”Det er helt i tråd med de værdier, der er grundlæggende for Gerlev,” siger Julie Hauge.

Kasper Hjulmand har selv gået på højskole og er med egne ord superstolt over at modtage prisen.

”Gerlev-prisen handler om en anerkendelse af nogle mere fundamentale værdier, som repræsenterer meget af det, jeg har været og er optaget af som menneske og som fodboldtræner,” siger han.

Erindringsdans for demente fik prisen for 2020

Kasper Hjulmand var dog ikke alene om at modtage en Gerlev-pris i weekenden. Susanne Rishøj og Ane Eckerman fik Gerlev-prisen 2020 for deres arbejde med erindringsdans for demente.

Konceptet med erindringsdans er udbredt til flere end 700 plejecentre og 81 kommuner i Danmark og giver mennesker med demenssygdom glæden ved bevægelse tilbage til takterne i musikken fra deres ungdom.

Uanset om de demensramte kan huske danse efterfølgende, så er glæden i nuet afgørende for modtagerne af prisen:

”Erindringsdans er en idræt for en sårbar gruppe, som gennem dansen pludselig kan noget mere, end de kan i det daglige. Prisen er en anerkendelse af både vores arbejde, men også af at bevægelse ikke kun handler om alder eller præstation, men om glæden i nu’et,” siger Ane Eckerman, projekt- og udviklingschef i Alzheimerforeningen. 

Susanne Rishøj og Ane Eckerman får Gerlev-prisen med et års forsinkelse, da prisen ikke blev uddelt i 2020 på grund af coronakrisen.

Læs mere om Gerlev-prisen på Gerlev Idrætshøjskoles hjemmeside.