Idan Artikel 15.12.2005

Klubber sagsøger FIFA

Med støtte fra de europæiske storklubber er belgiske Charleroi og nu også franske Lyon gået i et juridisk frontalangreb på FIFA. Klubberne ønsker kompensation for landsholdsudtagelser.

Skrevet af: Søren Bang

Endnu et sagsanlæg mod det internationale fodboldforbund (FIFA) fra et utilfreds klubhold får magtkampen om landsholdsfodboldens fremtid til at spidse til.

Konflikten er blevet sammenlignet med Bosman-sagen, der med EF-domstolen som murbrækker fik ændret transfersystemet for ni år siden. Nu kæmpes der om det internationale fodboldforbunds mulighed for at diktere, at klubberne skal stille deres spillere til rådighed for landsholdsfodbold uden ret til kompensation.

Allerede i september gik den belgiske første divisionsklub Charleroi i retten med påstand om, at FIFA’s regler strider mod EU’s konkurrenceregler. Ifølge klubben, der i øvrigt benytter den samme advokat som Bosman, misbruger FIFA sin dominerende stilling ved at påtvinge klubberne en regel, som både kan påføre dem et sportsligt og økonomisk tab.

I centrum står den marokkanske spiller Abdelmajid Oulmers, som blev ramt af en alvorlig og langvarig ankelskade i en træningskamp mellem Marokko og Burkina Faso sidste år. Ifølge Charleroi var det medvirkende til, at klubben mistede en plads i Champions League, og klubben kræver derfor økonomisk kompensation af FIFA.

Ny sag i Frankrig

 Det samme gør nu Olympique Lyonnais, efter at klubbens spiller Eric Abidal brækkede foden i en venskabskamp mellem Frankrig og Costa Rica i sidste måned.

Klubben mener ligesom Charleroi, at det er urimeligt, at klubberne sidder tilbage med den sportslige og økonomiske risiko ved landsholdskampe. Klubben kræver nu en erstatning fra FIFA på lidt over en million euro.

”I gennemsnit har Olympique Lyonnais’ spillere været væk i 500 dage om året på grund af landsholdsopgaver. Klubben vil fortsat frigive sine spillere for landsholdsfodbold, men ønsker et sæt mere rimelige regler og betingelser end dem, der gælder i dag. Og vi mener, at disse regler kan og bør indføres efter en forhandling, som involverer klubberne,” siger præsidenten for Olympique Lyonnais, Jean-Michel Aulas. 

Magtkamp mellem klubber og verdensforbund

Dermed er konflikten også udtryk for en magtkamp mellem de store klubber og FIFA.

Det kommer til udtryk i den direkte støtte fra de store klubbers sammenslutning, G-14, som både Charleroi og Lyon, har fået. I begge sager er G-14, der organiserer 18 af de mest magtfulde europæiske klubber inklusive Olympique Lyonnais, gået ind som part.

Det stadigt mere selvsikre G-14 mener, at FIFA’s regler både er urimelige og udemokratiske.

Omvendt ønsker FIFA at fastholde systemet, hvor det er op til klubberne at forsikre sig mod eventuelle skader. Mod klubberne taler måske også, at landsholdsspillere normalt får en højere salgs- og publikumsværdi.

I den seneste sag fra Lyon afviser FIFA også, at Olympique Lyonnais var forpligtet til at stille med spillere, da venskabskampen blev spillet uden for en af de datoer, der er afsat til internationale kampe.