Idan Artikel 25.08.2011

København skyder millioner i arena

Københavns Kommune bevilger 325,25 mio. kr. til den kommende multiarena i Ørestaden. Pengene skydes i partnerselskab, hvor Realdania betaler et tilsvarende beløb.

Skrevet af: Ditte Toft

Københavns Kommune vil skyde i alt 325,25 mio. kr. i en ny multiarena i hovedstadsområdet. Kommunen reserverede oprindeligt 200 mio. kr. til arenaen, der efter planen komme til at ligge i Ørestaden, og nu ønsker den at hente yderligere 125,25 mio. kr. i en tillægsbevilling. De ekstra penge skal bl.a. komme fra salg af nogle af kommunens ejendomme. Hvilke ejendomme, der er tale om, er endnu fortroligt. Pengene fra kommunen skal placeres i et partnerselskab, hvor Realdania bidrager med et tilsvarende beløb, så de to står som ejere af multiarenaen, mens By & Havn I/S efter planen stiller grunden til rådighed til arenaen.

Ideel placering i Ørestad

Københavns Kommune har i samarbejde med Realdania samt By & Havn I/S fået udarbejdet en forundersøgelse af forretningspotentialet i en multiarena i hovedstadsområdet. 

Rapporten er fortrolig, men af dagsordenen for mødet i kommunens Kultur- og Fritidsudvalg fremgår det, at forundersøgelsen peger på, at der kan laves en bæredygtig forretning ud af multiarenaen under forudsætning af god akustik i arenaen og gode adgangsforhold. Undersøgelsen bekræfter desuden, at en placering i Ørestad Syd med let adgang fra motorvej, tog, metro og Kastrup Lufthavn vil være optimal. Arenaen skal efter planen samtidig understøtte bylivet i Ørestadsområdet ved også at sikre aktiviteter rettet mod lokalområdet.

Bidrag fra idrætten

Også fra idrætten er der tilkendegivelser om støtte til multiarenaen, der efter planen skal kunne afholde større idrætsarrangementer med tilskuerkapacitet på i omegnen af 10.-12.000 tilskuere inden for en række forskellige idrætsgrene som håndbold, ishockey og badminton. 

Elitefacilitetsudvalget har forhåndsgodkendt et etableringstilskud på 10 mio. kr. til multiarenaen, men har derudover givet tilsagn om at udvide beløbet med yderligere 5 mio. kr. under forudsætning af, at byggeriet levet op til en række krav, der bl.a. omhandler arkitektonisk kvalitet og multifunktionalitet. Dertil kommer tilsagn fra Danmarks Idræts-Forbund, som garanterer et årligt driftstilskud på fem mio. kr. over ti år, hvis arenaen kan bruges i forbindelse med større mesterskaber. Til gengæld afviser Københavns Kommune, at folkeaktier skal være med til at finansiere multiarenaen, bl.a. pga. et forventet lavt eller manglende afkast de første år på arenaen. Arenaen skal ud over idrætsarrangementer have en tilskuerkapacitet på 15.000 mennesker til koncert og mulighed for at afvikle shows, kulturelle events, kongresser og udstillinger af forskellig slags. Netop de kulturelle arrangementer og events vil ifølge indstillingen til Kultur- og Fritidsudvalget blive hjørnestenen i den nye arena, som forventes at lægge hus til mellem 60 og 100 arrangementer årligt.

Arena klar til brug i 2015

På nuværende tidspunkt er en udbudsrunde med fem prækvalificerede udbydere i gang for at finde den rette operatør til at drive multiarenaen. Valget af operatør forventes at være taget inden udgangen af 2011. 

Herefter følger udbudsrunder for bygherrerådgivning og design, ligesom planerne for kommunen og lokalområdet skal sendes i høring. Anlægsarbejdet forventes igangsat i 2013 og afsluttet medio 2015, hvorefter multiarenaen efter planen vil stå klar til brug i efteråret 2015.