Idan Artikel 16.10.2009

København tygger stadig på arenaplan

Mens København Kommune overvejer AEG’s plan for finansieringen af en storarena i Ørestaden, bliver andre arenaprojekter udskudt. Men Viborg går videre med sine planer.

Skrevet af: Søren Bang

Det er stadig usikkert, om København får sin storarena med plads til 15.000 tilskuere i Ørestaden i denne omgang, men udmeldingerne er mere positive end for et par uger siden. Her rejste Københavns Kommunes kultur- og fritidsdirektør, Carsten Haurum, offentligt tvivl om, hvorvidt bygherren AEG overhovedet ville være i stand til at rejse den nødvendige kapital i omegnen af én milliard kroner på grund af finanskrisen. Men AEG, som tidligere i år vandt retten til at bygge i Ørestaden med et kommunalt rente- og afdragsfrie lån på 200 mio. kr. i ryggen, nåede at indsende sit bud på en finansiering af byggeriet ved fristens udløb den 1. oktober. Ifølge Kultur- og Fritidsforvaltningens pressechef, Erik Bjørn Møller, arbejder kommunen nu intenst med at vurdere AEG’s materiale. ”Det, vi har modtaget fra AEG, er der så meget substans i, at det er værd at se nærmere på. Der er så gode elementer i det, at vi graver os ned i materialet,” siger Erik Bjørn Møller. Han forventer, at kommunen på grund af den store offentlige interesse, der omgærder arenaen, vil komme med en klar udmelding om AEG’s finansieringsplan og projektets fremtidsudsigter relativt hurtigt, dvs. inden for nogle uger.

Andre projekter på standby

Mens arenaen i Ørestaden altså stadig lever, er fremtiden for en række andre arenaprojekter rundt om i landet blevet mere usikker. 

Parken Sport & Entertainment har for anden gang udskudt opførelsen af sin mindre Capinordic Arena ved Parken med plads til 4.500 tilskuere. Denne gang til april 2010, hvorefter kommunen kan købe grunden tilbage, hvis byggeriet ikke er kommet i gang.

Parkens gæld er vokset efter år med ekspansion, og der har været pressespekulationer om, hvor økonomisk udsat virksomheden er. Men Parkens ledelse fastholder, at virksomheden grundlæggende er sund, og den seneste udsættelse af byggeriet bliver alene begrundet i den mulige konkurrence fra AEG’s projekt i Ørestaden. ”Vi ønsker ikke at opføre en arena til et trecifret millionbeløb, hvis vi skal konkurrere med en kommunalt støttet arena. Vi afventer beslutningen om, hvorvidt der kommer et projekt i Ørestaden. Vi træder vande, fordi vi skal vurdere vores berettigelse i et marked, hvor vi betaler markedsprisen, mens en udenlandsk konkurrent får et kapitaltilskud fra Københavns Kommune,” siger Flemming Østergaard til Jyllands-Posten. Kommunaldirektør Per Justesen afviser kritikken med, at kommunen ikke forærer, men låner pengene til Ørestads-areanen, og det er sket efter en offentlig udbudsrunde, hvor Parken selv valgte ikke at byde i anden runde. Desuden er de to projekter kvalitativt meget forskellige – ikke mindst hvad angår størrelsen.

Silkeborg har ikke travlt

Også i Silkeborg er et stort kombineret arena- og stadionprojekt sat på standby. Her tyder intet på, at der er politisk vilje til at gå videre med projektet i den nærmeste fremtid. 

Hvor der tidligere var bred politisk opbakning for projektet, som skulle finansieres med en blanding af offentlige og private midler, ønsker et flertal i byrådet ikke længere at gå videre med planerne på grund af usikkerhed om projektets økonomi og dermed bæredygtighed. Projektet er dog ikke opgivet. Stor usikkerhed hersker der også om en eventuel arena i Næstved. Her har byrådet ifølge Dagbladet Ringsted netop besluttet, at opførslen af en arena i kommunen tidligst kan komme på tale i 2014-2015.

Viborg sender arenaprojekt i udbud

Til gengæld er der skred i planerne om at bygge stort i Viborg. Kommunen sendte i september salg af grund og byggeret i offentligt udbud mod at køberen opfører en arena med plads til cirka 5.000 tilskuere. 

Arenaen vil, hvis det lykkes at få private investorer til at gå ind i projektet, ligge tæt ved fodboldstadion og samtidig omfatte et erhvervscenter og hotel på i alt 20.000 kvadratmeter. Selve arenaen skal bruges til en blanding af idræt – ikke mindst Viborg HK’s hjemmekampe – kulturelle events, messer mv. samt give byen et synligt vartegn. Om det lykkes, bliver afgjort efter den 11. december i år, hvor der er deadline for aflevering af tilbud. Kommunen håber at kunne indgå en kontrakt med en bygherre i det tidlige forår 2010.