Idan Artikel 15.02.2006

København vært for IOC-kongres

IOC har på sin session i Torino besluttet at tildele København værtskabet for IOC's session og kongres i 2009.

Skrevet af: Søren Bang

København vil samle hele den olympiske bevægelse i 2009.

I konkurrence med seks andre ansøgerbyer er København i dag blevet tildelt værtskabet på IOC's session og kongres i 2009, der vil trække flere tusinde delegerede og mediefolk til landet.

Beslutningen blev truffet på IOC's igangværende session i Torino og endte som et opløb mellem København og Cairo.

I den afsluttende afstemningsrunde fik København 59 stemmer mod Cairos 40 stemmer.

Dermed fik den aktuelle krise om Muhammed-tegmingerne altså ikke den negative indvirkning, som flere havde frygtet op til afstemningen.

Stor prestige

 Værtskabet i 2009 har særlig stor prestige, da IOC afholder sin blot 13. internationale kongres for hele den olympiske bevægelse i tilknytning til sessionen. Den seneste kongres blev afholdt i Paris i 1994.

Desuden skal IOC på sit møde i København tage stilling til, hvilken by der skal være vært for sommer-OL i 2016, ligesom IOC-præsidenten er på valg.

For idrætten kan værtskabet være med til at styrke den danske idrætspolitiske profil internationalt. Desuden er kongressen og IOC-sessionen et lille skridt i den rigtige retning, hvis København beslutter sig for at søge om OL-værtskabet.

Netop den store betydning betydning for både København og dansk idræt kommer til udtryk i det intensive lobbyarbejde, der har været foretaget fra dansk side op til afstemningen.

Til stede i Torino var ud over repræsentanter fra DIF/DOK blandt andre kulturminister Brian Mikkelsen. Formanden for DIF og medlem af IOC, Kai Holm, stod for den ti minutter lange præsentation af det danske bud.

"Vi er dybt taknemmelige, og vi vil gøre alt for, at det bliver en succes,« sagde han efterfølgende ifølge Ekstra Bladet.

Styrker danske muligheder

 Ifølge kulturminister Brian Mikkelsen er kongressen en stor gevinst for både København og resten af landet.

”Tildelingen af værtsskabet for en IOC-kongres vil udgøre en generel styrkelse af danske muligheder for at gøre sig gældende internationalt. Jeg betragter det også som et stort skridt fremad for regeringens bestræbelser på at tiltrække store sportsbegivenheder til Danmark," siger kulturministeren i en pressemedddelelse.

Om IOC Kongres

 
 

Ud over København havde følgende byer søgt om at blive vært for IOC's 13. kongres og 121. session:

  • Athen (Grækenland)
  • Busan (Korea)
  • Cairo (Egypten)
  • Riga (Letland)
  • Singapore (Singapore)
  • Taipei (Taiwan)

Se IOC's faktablad om IOC's sessioner og kongresser. Klik her.