Idan Artikel 07.05.2010

Kommunale sundhedsindsatser er uden større effekt

En ny undersøgelse kan ikke se en klar effekt af tre kommuners sundhedsindsats. Gode faciliteter og motionstilbud i nærområdet har sandsynligvis større betydning for det fysiske aktivitetsniveau.

Skrevet af: Søren Bang

Kommunale rådgivningstilbud har næppe nogen større effekt på befolkningens livsstil, herunder lysten til at dyrke sport og motion. Til gengæld kan gode lokale muligheder for at dyrke idræt eller på anden vis være fysisk aktiv have indflydelse på, hvor mange børn, unge og ældre der rører sig i hverdagen. Med kommunalreformen har kommunerne fra 2007 fået ansvaret for det forebyggende og sundhedsfremmende arbejde. Ifølge en ny undersøgelse fra forskningsinstituttet AKF har det dog været småt med målbare effekter af tre kommuners indsats i perioden fra 2007-2009. Både Assens, Hjørring og Greve kommuner har satset på kommunal rådgivning som en måde at forbedre borgernes livsstil inden for bl.a. fire KRAM-faktorer: kost, rygning, alkohol og motion. Men generelt har undersøgelsen haft svært ved at påvise nogle markante livsstilsændringer blandt de 12-16-årige samt 60-75-årige, som undersøgelsen har fokuseret på.

Rådgivning uden effekt

Især de forskellige kommunale rådgivningstilbud ser ud til at have en meget beskeden effekt, hvis den har nogen overhovedet. 

”Korte samtaler eller rådgivningsforløb kan i de fleste tilfælde ikke stå alene. Vi kan dog se, at flere især i den ældre gruppe er blevet opmærksomme på, at de bør spise sundere, drikke og ryge mindre og dyrke mere motion. Det er imidlertid en generel tendens, og det har ikke ført til ændret adfærd hos særlig mange – endnu i hvert fald,” siger docent Eigil Boll Hansen, der sammen med Anna Jessen og Thea Suldrup Jørgensen står bag rapporten. Heller ikke i forhold til fysisk aktivitet kan undersøgelsen påvise nogen markant positiv udvikling fra 2007 til 2009. Forfatterne konkluderer dog samtidig, at der er en sammenhæng mellem mulighederne for at være fysisk aktiv og borgernes aktivitetsniveau.”Vi kan se, at konkrete tilbud i nærområdet, fx om at deltage i ugentlige cykelture eller nem adgang til sportsfaciliteter har en positiv effekt. Den slags strukturelle tiltag virker tilsyneladende bedre end rådgivning,” siger Eigil Boll Hansen. I øvrigt peger undersøgelsen på en række særlige udfordringer for kommunerne: På motions- og idrætsområdet er der blandt de 60-75-årige en relativt stor andel, der ikke er så fysisk aktiv, men man hos de 12-16-årige finder en del, som gerne vil bevæge sig mere, men tilsyneladende har svært ved at komme i gang.