Idan Artikel 01.09.2005

Korruption rykker tættere på Danmark

Spil på fiksede fodboldkampe er blevet et så stort problem, at FIFA og UEFA nu sætter det højt på den politiske dagsorden. Samtidig har Norges Idrettsforbund indført begrænsninger på spillere, trænere og dommeres ret til at spille.

Skrevet af: Søren Bang

Spil på fiksede kampe, bestikkelse af dommere og spillere og hvidvaskning af penge er blevet en så alvorlig trussel mod fodbolden, at UEFA og FIFA nu sætter mere fokus på problemet. Verdensforbundet FIFA har efter samråd med UEFA besluttet at nedsætte en særlig 'task force', der nu skal afdække uregelmæssighedernes omfang.

FIFA's kongres i Marrakech besluttede den 12. september at nedsætte en såkaldt task force 'For the Good of the Game' bestående af eksperter og repræsentanter blandt fodboldens mange interessenter, som skal referere direkte til FIFA's bestyrelse.

"Nogle sider af vor tids fodboldverden er desværre ikke så vidunderlige, som de burde være. Derfor må vi tage hånd om de problemer, vi står over for, analysere dem og finde løsninger," sagde Sepp Blatter.

Samtidig satser UEFA på at samarbejde med EU og de store bookmakere om at bekæmpe ulovlighederne.

"Der er så mange penge i fodbolden i forhold til tidligere, at vi må være meget opmærksomme og tage de nødvendige skridt til at skride hårdt ind," siger UEFA's præsident, svenskeren Lennart Johansson i Football Insider. Han frygter, at antallet af sager vil stige, hvis fodbolden fejer problemerne ind under gulvtæppet. Blandt andet på grund af internet-betting, der har skabt et globalt spillemarked, som det er vanskeligt at regulere.

Flere sager

 Det er især sagen mod den tyske dommer Robert Hoyzer, som har skabt opmærksomhed omkring korruptionsproblemerne i fodbold, efter at han tilstod at have modtaget bestikkelse i forbindelse med flere kampe i 2. Bundesliga. Men sagen er langt fra enestående. Bl.a. har UEFA det finske hold Allianssi Vantaa i søgelyset, efter at klubben, som er blevet overtaget af en kinesisk forretningsmand, den 7. juli tabte med 8-0 til mestrene fra Haka Valkeakoski. Et resultat, som der angiveligt var blevet spillet kraftigt på.

Et andet problem er ifølge UEFA hvidvaskning af penge gennem online-betting. Her frygter UEFA, at kriminelle organisationer er indstillet på at tage mindre tab, fordi hvidvaskningen af bl.a. narkopenge er så bekvem, at det i sidste ende er en god forretning.

Norsk forbud mod spil

Også helt tæt på Danmark er der stor opmærksomhed om fikserede kampe og risikoen for korruption.

Norges Idrettsforbund har netop forbudt spillere, dommere, trænere og holdledere på 'utilbørlig måde' at deltage i pengespil på kampe og enkeltkonkurrencer, som de selv er involveret i. Forbundets bestyrelse havde oprindeligt foreslået et totalforbud, men valgte efter samråd med sit lovudvalg en løsning, som f.eks. tillader at spille på sejr til ens eget hold.

Begrundelsen for den nye bestemmelse er, som det formuleres en "mistanke om 'kampfiksing' i flere idretter de seneste år."