Idan Artikel 15.03.2007

Kort snor i eliteudøvere

WADA er klar med nye regler, der præciserer idrætsudøveres pligt til at oplyse, hvor de opholder sig af hensyn til dopingkontrol uden for konkurrence. Forslaget er nu sendt i høring.

Skrevet af: Søren Bang

I fremtiden skal eliteidrætsudøvere for alle ugens dage angive en time, hvor de kan træffes af dopingkontrollen.

Det fremgår af det internationale antidopingagentur, WADA's udkast til nye testproducerer, som netop er sendt i høring som led i den omfattende revision af det internationale antidopingkodeks, der ventes vedtaget til efteråret. 

Den nye regel omfatter de udøvere, som indgår i de internationale specialforbund og nationale dopingagenturers særligt prioriterede testgrupper.

Og rod i kalenderen kan få alvorlige konsekvenser. Undlader en udøver tre gange i løbet af 18 måneder at indberette, hvor han eller hun kan træffes, eller er vedkommende ikke til stede ved den uanmeldte dopingkontrol, udløser det ifølge WADA's forslag mellem 1 og 2 års udelukkelse.

Ifølge forslaget skal oversigten opdateres en gang i kvartalet.

Ens standarder

Med sit forslag imødekommer WADA ønsket om mere præcise internationale standarder for, hvordan reglerne om kontrol uden for konkurrence skal administreres.

Indtil nu er det internationale antidopingkodeks regler om udøveres informationspligt blevet fortolket forskelligt fra land til land, hvilket bl.a. Anti Doping Danmark har kritiseret.

Sidste år modtog fire danske udøvere en advarsel for ikke i tide at have oplyst, hvor de kunne træffes. I alt indgik der cirka 150 individuelle udøvere i Anti Doping Danmarks særligt prioriterede testgruppe. 

Læs mere

 
 
Læs WADA's udkast til nye regler. Klik her.

Læs Idans artikel fra august 2006 om missede test i Danmark. Klik her.

Læs mere om de nuværende krav til den prioriterede testgruppe på Anti Doping Danmarks hjemmeside. Klik her.