Idan Artikel 01.03.2007

Kraftige stigninger på idrætsbyggeri

Prisen på idrætsbyggeri stiger kraftigt. I 2006 endte licitationspriserne næsten en tredjedel over de oprindelige budgetter, viser tal fra Lokale- og Anlægsfonden.

Skrevet af: Søren Bang

Prisen på kultur- og idrætsbyggeri er nu så højt oppe, at mange projekter risikerer at blive kraftigt beskåret eller helt må opgives. Det advarer Lokale- og Anlægsfonden, som har sammenlignet licitationspriserne på 18 byggerier med de oprindelige budgetter.

Oversigten viser, at entreprenørernes priser i gennemsnit ligger cirka 30 procent højere end forventet trods forsigtig budgetlægning. Den kraftige prisstigning betyder, at den gennemsnitlige kvadratmeterpris for byggerierne nu nærmer sig 14.000 kroner, hvor den tidligere som tommelfingerregel lå på 10-12.000 kroner. 

På den baggrund kræver Lokale- og Anlægsfonden, at bygherrerne på forhånd laver sparekataloger, så projekterne kan justeres, hvis byggeriet bliver dyrere end forventet. Samtidig vil fonden lave en guide til såkaldt ’medbyg’, hvor foreningsfrivillige laver en del af arbejdet for på den måde at begrænse håndværkerudgifterne.

Ekstra bevillinger

Problemerne forstærkes af, at den store aktivitet i byggesektoren får flere entreprenører til at fravælge det ofte relativt komplicerede kultur- og idrætsbyggeri til fordel for enklere opgaver.

F.eks. blev udvidelsen af Hørning Hallen udbudt til seks sider, hvoraf blot en enkelt endte med at afgive tilbud på opgaven.

Prisen lå i det tilfælde ti millioner over et budgetteret beløb på 25 millioner, og kun takket være en ’optimering’ af projektet er det lykkedes at begrænse omkostningerne til 30 millioner kroner. Lokale- og Anlægsfonden har herefter besluttet at dække en tredjedel af fordyrelsen på fem millioner kroner gennem en ekstrabevilling på 1,7 millioner kroner.

På lignede vis sikrer en ekstrabevilling, at byggeriet af et nyt idræts- og ungdomscenter ved Gaurslund Skole i Vejle Kommune bliver gennemført, selv om den samlede byggepris trods besparelser vil stige med tre millioner kroner i forhold til det oprindelige budget på 15 millioner kroner. 

Læs mere

 
 

Læs Lokale- og Anlægsfondens pressemeddelelser om stigende priser og ekstrabevillinger. Klik her.Se oversigten over prisen på 18 undersøgte byggerier, som Lokale- og Anlægsfonden har udarbejdet. Klik her.