Idan Artikel 15.12.2005

Kun tre lande har tiltrådt konvention

UNESCOs nye konvention mod doping når næppe at træde i kraft inden vinter-OL. I så fald skal 27 lande ratificere den inden nytår.

Skrevet af: Søren Bang

Med Danmarks ratificering i sidste uge har tre lande nu tiltrådt UNESCOs konvention mod doping i idræt. Ud over Danmark er det Sverige og Canada, som med konventionen bl.a. forpligter sig til at følge WADA’s antidopingkodeks.

Men siden Danmarks underskrift er der ikke kommet nye lande til, og det er derfor usandsynligt, at konventionen når at træde i kraft før vinter-OL i Torino til februar. Det forudsætter, at i alt 30 lande ratificerer konventionen inden nytår.

Formel ikrafttræden inden OL i Torino er ikke afgørende

 De efterhånden 182 lande bag den såkaldte Københavner-deklaration fra 2003 satte vinter-OL i 2006 som et pejlemærke for arbejdet med den nye konvention.

Men den formelle ikrafttræden er ikke noget egentligt succeskriterium og har heller ikke nogen praktisk betydning, vurderer kontorchef Peter Schønning fra Kulturministeriet.

Han peger på, at det for regeringerne i WADA derimod er afgørende, at konventionen nu er vedtaget og ligger klar til ratificering, og at landene anerkender konventionen inden OL i Torino. Det vil sige, at de har indført nationale dopingregler, som lever op til konventionens krav, og samtidig har tilkendegivet over for UNESCO, at man ønsker at ratificere.

”Det er noget nær umuligt, at 30 lande kan nå at ratificere konventionen inden 31. december, når den er vedtaget i oktober, og UNESCO først havde alle papirerne klar i december. Men det er i sig selv verdensrekord, at man har fået vedtaget konventionen på bare to år,” siger Peter Schønning.

I Danmark kunne kulturminister Brian Mikkelsen nøjes med at orientere Folketingets kulturudvalg, da ratificeringen ikke kræver lovændringer og nyder meget bred politisk opbakning.