Idan Artikel 28.01.2009

Livsfarlig fodbold

Et nyt website samler ofte hårrejsende historier om mafialignende tilstande i østeuropæisk fodbold.

Skrevet af: Søren Bang

Fodboldklubber, der dækker over organiseret kriminalitet, likvideringer af klubformænd, fiksede kampe og korruption i forbindelse med spillerhandler. Det er blot et lille udvalg af de ulovligheder, man kan møde i fodboldklubber på Balkan og Ukraine ifølge en ny hjemmeside, Game of Control, der med støtte fra bl.a. FN-midler samler undersøgende journalistiske artikler om fodboldens skyggesider i Rumænien, Bosnien, Bulgarien, Serbien, Makedonien, Kroatien og Ukraine. Ambitionen er at komme bag fodboldens polerede facade, der i en række af landene kan dække over en særdeles grim virkelighed. Bl.a. anslår en af artiklerne, at 15 klubledere og klubejere blevet myrdet i bulgarsk fodbold, siden overgangen fra kommunisme til markedsøkonomi i 1989.

Uregulerede samfund

I det hele taget er fodbolden mange steder blevet et trækplaster for nyrige med blakket baggrund, der har det til fælles, at de har draget fordel af den uregulerede kapitalisme, der i store dele af Østeuropa fulgte i kølvandet på kommunismens fald. 

Eksempelvis sætter journalisten Vladislav Lavrov ejerne og lederne i to ukrainske klubber Tavriya og Zakarpattya i direkte forbindelse med ’klassisk’ organiseret kriminalitet. Således skulle mindst et mord, som Tavriys kommercielle direktør står anklaget for, være begået på hans kontor i klubben, mens Zakarpattya angiveligt huser op mod 200 bevæbnede bandemedlemmer på sit stadion. Hjemmesiden indgår i ’Organized Crime and Corruption Reporting Project', OCCRP, der er etableret med det formål at beskrive, hvordan organiseret kriminalitet og korruption påvirker samfundene i Østeuropa. Ikke kun sport indgår i projektet. 

Læs mere

 
 
Se hjemmesiden om organiseret kriminalitet i fodbold Game of Control  Læs om The Organized Crime and Corruption Reporting Project