Idan Artikel 12.12.2007

London fremlægger nyt OL-budget

Den engelske regering har efter hård politisk kritik offentliggjort et mere detaljeret budget for OL i 2012, der løber op i næsten 100 milliarder kroner.

Skrevet af: Søren Bang

Den engelske regering har offentliggjort et mere detaljeret budget over udgifterne til OL i 2012 og lover samtidig, at det vil være slut med de store budgetoverskridelser, der har kastet en skygge over legene. Det detaljerede budget holder sig inden for den ramme på lidt over 9,3 milliarder pund, cirka 97 milliarder kroner, som regeringen og organisationen bag legene opjusterede den samlede pris til i marts. Dermed blev legene med ét slag mere end dobbelt så dyre, som London oprindeligt angav i sit bud på legene. I det nye budget er der sat mere præcise tal på de enkelte udgiftsposter. Blandt de tungeste er:

Sikkerhedsudgifter £ 838 mio., heraf £ 238 i reserve
OL-landsby og pressecenter mv. £ 492 mio.
Idrætsanlæg £1.171 mio., heraf £ 496 mio. til det olympiske stadion
Andre projekter i OL-park £ 868 mio.
Offentlig transport mv. £ 897 mio.
Anden infrastruktur £ 1.942 mio.

 

Dertil kommer en pulje på lidt over to milliarder pund, der holdes i reserve til ekstraordinære udgifter, men som allerede nu forventes helt eller delvist brugt.

I alt kan organisationen med ansvaret for de olympiske anlæg, the Olympic Delivery Authority (ODA), se frem til at få offentlige bevillinger på 8,1 milliarder pund, mens resten af de afsatte midler distribueres gennem andre kanaler. En del af ODA's udgifter er dog omfattet af momspligt, hvilket betyder, at nettoudgiften for det offentlige vil være noget lavere end de budgetterede 9,3 milliarder pund.

Hård kritik af budgetoverskridelser

Det nye, detaljerede budget kommer efter kraftig politisk kritik af de store budgetoverskridelser, der delvist er blevet finansieret ved at tage penge fra det nationale lotteri, som bl.a. støtter den brede idræt. 

Og kritikken er kommet fra både venner og fjender: Don Touhig, parlamentsmedlem for det regerende Labour-parti, har tidligere i år kaldt overskridelserne for det mest katastrofale stykke elendig økonomisk styring i verdenshistorien, mens det konservative parlamentsmedlem David Curry betegnede en forventet stigning i de samlede managementudgifter fra oprindeligt 16 til over 500 millioner pund som noget, der mest af alt hører hjemme i Harry Potters univers.I tilknytning til sin præsentation af det nye budget lovede OL-ministeren Tessa Jowell, at udgifterne nu er under kontrol: "Måneder med omhyggelig kontrol har bekræftet, at ODA har de penge, som man behøver for at levere anlæg og infrastruktur til en fantastisk sommer med sport og for at sikre varige forbedringer til et af de mest nedslidte områder i landet."