Idan Artikel 01.03.2013

Meget få kvinder i toppen af international idræt

Trods flere internationale lederposter og intentioner om flere kvindelige beslutningstagere i toppen af de internationale idrætsorganisationer, er andelen af kvinder uændret, viser nye tal fra de internationale specialforbunds paraplyorganisation, SportAccord.

Skrevet af: Ditte Toft

Kvinder er fortsat i undertal blandt ledere og beslutningstagere i de internationale specialforbunds paraplyorganisation, SportAccord, som har indsamlet en række tal over kønsfordelingen blandt ledere og beslutningstagere i international idræt. Tallene viser, at kun 13 pct. af bestyrelsesposterne i SportAccords 107 medlemsorganisationer er besat af kvinder. Og andelen er konstant sammenlignet med en tilsvarende opgørelse fra sidste år. Yderligere viser tallene, at hver fjerde af SportAccords medlemsorganisationer slet ingen kvinder har på ledelses- og beslutningsposter.

Olympiske idrætter halter også

Også den Internationale Olympiske Komité (IOC) har fokus på kønsfordelingen i idrættens ledelse, og organisationen arbejder med et mål på 20 pct. kvinder blandt ledere og beslutningstagere i de olympiske idrætter. 

Knap en tredjedel af OL-idrætterne (31 pct.) lever op til målene p.t., men samtidig er der, som blandt Sport-Accords medlemsorganisationer, en fjerdedel, som slet ikke har kvindelige ledere på beslutningsposter. Også blandt de absolutte topledere, generalsekretærer og forbundspræsidenter, er kvinderne er klart mindretal. Blandt SportAccords 107 medlemsorganisationer finder man 12 kvindelige generalsekretærer og blot seks forbundspræsidenter. Det internationale triatlonforbund stikker i øvrigt ud ved både at have en kvindelig generelsekretær og præsident. 

Læs mere om Sport Accords faktaark

 
 
Læs SportAccords pressemeddelelse om faktaarket

Læs SportAccords faktaark