Idan Artikel 30.12.2014

Mere forskning i de fysiske rammers betydning for bevægelse og aktivitet

Lokale og Anlægsfonden har bevilget 5,2 millioner kroner til et tværfagligt netværk inden for forskning i det fysiske miljøs betydning for fremme af fysisk aktivitet og sundhed hos børn, unge og seniorer.

Skrevet af: Ditte Toft

Over de kommende fem år samarbejder Kunstakademiets Skoler for Arkitektur, Design og Konservering (KADK), Københavns Universitet (KU) og Syddansk Universitet (SDU) om at fremme fysisk aktivitet og sundhed ved hjælp af de fysiske rammer i hverdags- og lokalmiljøet.

Lokale og Anlægsfonden har bevilget i alt 5,2 millioner kroner til det nye tværfagligt netværk under forskningsprogrammet APEN (Activity and Heath-enhancing Physical Environments Network), der er en videreudvikling af forskningsområdet, som Center for Idræt og Arkitektur har etableret.

Målet er at skabe forskningsbaseret viden om, hvordan man ved at forandre eller forbedre det fysiske miljø kan fremme fysisk aktivitet og sundhed hos udsatte borgere. Tre konkrete projekter iværksættes som led i samarbejdet:

  • KADK udvikler interventioner i tre boligforeninger med i alt 766 ældreboliger gennem borgerinddragelse af borgere over 65 år. Fokus på udsatte seniorer.
  • Sektion for Landskabsarkitektur og Planlægning ved KU faciliterer processer, hvor lokale børn og unge inddrages i udvikling, udformning og opbygning af aktiverende mødesteder i nærmiljøet. Fokus på børn og unges bevægelse i byrummet.
  • Active Living ved SDU evaluerer interventionerne fra KADK og KU.

"Partnerne er stolte over, at vi har fundet sammen om dette væsentlige område, hvor der i den grad savnes forskning. Ved at slå os sammen kan vi udnytte vores forskellige kompetencer, hvad angår det metodiske og formgivningsmæssige, og etablere en række interventioner, som vil give os mere viden om de fysiske tiltags betydning for aktivitetsniveauet i lokalmiljøet. ," siger René Kural, leder af APEN og lektor ved KADK.

Læs mere