Idan Artikel 15.10.2013

Mød verdens førende eksperter i matchfixing

Play the Game samler et sjældent stærkt felt af eksperter i matchfixing, som forfatteren Declan Hill kalder for sportens største udfordring.

Skrevet af: Søren Bang
"Matchfixing er dét vigtigste spørgsmål, som udfordrer sportsverdenen i dag.”
Skal man tro Declan Hill, der som forsker og undersøgende journalist om nogen har sat truslen fra matchfixing til debat internationalt, adskiller matchfixing sig afgørende fra andre former for korruption i sporten.

”Alle andre former for korruption berører enten lederne eller er forsøg på at snyde sig til sejr. Matchfixing ødelægger sporten. Den gør sporten til et teater. Asiatisk sport er blevet ødelagt af matchfixing, og i vor globaliserede verden vil det samme kunne ske med sporten i Nordamerika eller Europa, medmindre vi sætter en stopper for det nu,” siger Declan Hill. At matchfixing i hvert fald er et påtrængende problem med den eksplosive vækst i både legale og illegale sportsspil på nettet, er hævet over enhver tvivl. Af samme grund har matchfixing været et tilbagevendende tema på Play the Games konferencer siden 2005, og det bliver det igen på Play the Game 2013 fra den 28.-31. oktober i Aarhus. Denne gang bliver det med et program, som omfatter nogle af verdens ledende eksperter i matchfixing, der vil belyse, hvordan matchfixing foregår i praksis, problemets reelle omfang og mulighederne for at skabe effektive internationale alliancer mod matchfixing.  Blandt hovedtalerne er Nick Garlick fra Europol, Dale Sheehan, chef for FIFA og Interpols samarbejde, Richard McLaren, der er dommer ved den internationale sportsdomstol CAS i Lausanne, samt Chris Eaton, der leder det nyligt etablerede ’International Centre for Sports Security’, ICSS, med base i Qatar. ICSS er med massiv økonomisk støtte fra Qatars regering ved at udvikle sig til en dominerende kraft i forhold til indsatsen mod matchfixing. Samtidig forventes en fodboldspiller at aflægge sit personlige vidnesbyrd om matchfixing på konferencen.

Realisme ind i debatten

Hertil kommer selvfølgelig Declan Hill, som var den første undersøgende journalist og akademiker til for alvor at afsløre omfanget af matchfixing i international idræt. Ud over at tale på konferencen lancerer han i Aarhus sin nye bog ‘The Insider’s Guide to Football Corruption – an academic view of match fixing’. Bogen følger op på bestselleren ’The Fix’ fra 2008, hvor Declan Hill gav skræmmende førstehåndsberetninger fra det illegale spillemarked i Asien og fixernes lange fangarme selv til landskampe på højt internationalt niveau.

Declan Hill håber selv at kunne skubbe til debatten med ny viden om matchfixing, der efter hans egen mening bør skabe bekymring hos idrætsledere. Den canadiske journalist og forsker er skeptisk over for nogle af de officielle tiltag, der for tiden foregår mod matchfixing i sporten: ”Jeg vil bringe lidt realisme ind i debatten om matchfixing. Siden jeg afslørede eksistensen af matchfixing-netværk med base i Asien, som korrumperede international sport, er der opstået en miniindustri af konsulenter og tvivlsomme eksperter,” siger Declan Hill, som på konferencen taler under den kontante overskrift ’The Red Flags of Bullshit in the Anti-Match-Fixing Industry’.

Samarbejde med nordisk idrætsjuridisk konference

Debatterne om matchfixing løber over to dage på Play the Game-konferencen fra den 29.-30. oktober. Sessionerne er arrangeret i samarbejde med the Nordic Sports Law Conference, som samler jurister med særlig interesse i idrætsjura fra hele Norden. 

Nordic Sports Law Conference afholdes som en del af Play the Game 2013 og vil undersøge de juridiske aspekter af matchfixing og bl.a. diskutere, hvordan det juridiske system fungerer på området, om de rette regler og den rette lovgivning er på plads, og om sanktionerne matcher problemet.  De idrætsjuridiske sessioner er åbne for alle delegerede ved Play the Game 2013.