Idan Artikel 12.05.2009

Motionister strømmer ind i DGI

DGI har i det forløbne år fået 26.416 flere medlemmer. Især fitness- og motionsaktiviteter trækker nye folk til.

Skrevet af: Søren Bang

Øget tilgang til foreningsfitness og andre motionsaktiviteter sikrer en pæn vækst i Danske Gymnastik- og Idrætsforeningers medlemstal, der netop er offentliggjort. Samlet set er DGI’s medlemstal gået frem med 26.416 til i alt 1.442.543 ved udgangen af 2008. Den største stigning finder man i kategorien ’Træning i motionscenter’, der primært dækker over fitnesstilbud i foreningerne. Med en stigning på 8.874 medlemmer organiserer DGI nu 56.000 fitnessudøvere, hvilket er mere end en fordobling på blot fem år. ’Motion og Friluftsliv’ står for den næststørste fremgang med 7.433 flere medlemmer. Ifølge DGI dækker stigningen især over nye medlemmer i løbeklubber.

Fleksible idrætstilbud

Tallene kunne tyde på, at DGI’s satsninger på foreningsfitness og nye motionsaktiviteter bærer frugt. 

Ifølge DGI’s formand, Søren Møller, bekræfter tallene i hvert fald, at foreningslivet formår at tilbyde fleksible og attraktive motionsaktiviteter: ”Det er lykkedes DGI at udvikle aktiviteter i og sammen med foreningerne, som befolkningen sætter pris på. Det handler om fleksible aktiviteter, og det viser, at mange foreninger kan omstille sig til det moderne liv, folk lever,” siger Søren Møller, til DGI’s hjemmeside. Han mener dog samtidig, at foreningslivet stadig skal blive bedre til at udvikle fleksible aktiviteter, der passer ind i en ofte fortravlet hverdag. ”I foreningslivet har vi tit taget udgangspunkt i det, vi har lyst til at lave. Vi bliver også i højere grad nødt til at tage højde for, hvad vi har tid til,” siger han.

Ketsjersport går frem

Men ikke kun de motionsmålrettede aktiviteter har haft et godt år. 

Det samme gælder mere traditionelle idrætsgrene som bl.a. fodbold, hvor en øget tilgang af piger fortsat sikrer medlemsfremgang. Men mest markant er det, at ketsjersidrætterne badminton og tennis kan se tilbage på en solid fremgang i det forgangne år med små 3.500 og 4.000 flere medlemmer. Begge idrætsgrene har ellers været presset på medlemstallene gennem mange år. En udvikling, som endnu ikke er vendt i badminton- og tennisforbundene under Danmarks Idræts-Forbund. Om DGI's nye tal indikerer, at strømmen for alvor er ved at vende for de to idrætsgrene set under ét, er det sandsynligvis for tidligt at spå om. Således kan en del af fremgangen i princippet skyldes, at flere DIF-organiserede klubber blot melder sig ind i DGI.