Idan Artikel 15.02.2006

Nej til olympisk gambling

Idrætsledere over hele verden må være med til at sikre, at deres udøvere ikke spiller på egne konkurrencer og kampe, mener IOC-præsident Jacques Rogge.

Skrevet af: Søren Bang

Det er undergravende for sportens troværdighed, hvis idrætsudøvere spiller på egne resultater eller bliver bestukket til at præstere dårligere end ellers.

Så klart lyder advarslen fra IOC-præsident Jacques Rogge i forbindelse med de igangværende vinterlege i Torino, som allerede har fået ridser i lakken, efter at flere langrendsløbere blev holdt væk fra de første konkurrencedage på grund af for høje hæmaglobinværdier i blodet.

Men mistanker om doping eller usunde træningsformer er ikke de eneste aktuelle problemer for topsporten.

Ifølge Jacques Rogge er gambling på fiksede resultater efterhånden en så reel risiko, at sportens ledere aktivt må være med til at forhindre det. Den lette adgang til spil på internettet har forstærket problemet.

"Der er en risiko for, at konkurrencerne bliver manipuleret, fordi dem, der spiller på resultaterne, bestikker udøverne eller dommerne," sagde Jacques Rogge ifølge Sports Betting umiddelbart inden legene gik i gang.

Nye sager i Belgien og USA

 Advarslen kommer, samtidig med at sporten i både USA og Belgien rystes af nye anklager om ulovlige spil og fiksede resultater.

I Belgien har fodboldforbundet indledt en undersøgelse på baggrund af en tv-udsendelse, som hævdede, at syv kampe i den belgiske 1. division var blevet fiksede. Programmet satte 14 spillere og trænere i forbindelse med en kinesisk spillering, og det belgiske fodboldforbund har med opbakning fra UEFA lovet at udelukke alle klubber, som eventuelt findes skyldige.

I USA undersøger politiet en anden illegal spillering med forbindelser til personer i den professionelle ishockeyliga, NHL.

Politiet har bl.a. sigtet assistenttræneren hos Phoenix Coyotes, Rick Tocchet, men også hans cheftræner Wayne Gretzkys kone er kommet i søgelyset med anklager om, at hun har spillet for over en halv million dollars på kampe i amerikansk fodbold.

Sagen regnes for endnu et slag mod NHL oven på sidste sæsons lockout, selv om der ikke foreligger beviser for, at der er blevet spillet på ishockeykampe.