Idan Artikel 28.04.2007

Niels Nygaard er ny formand for DIF

Med stemmerne 78-51 slog Niels Nygaard som ventet udfordreren Preben Staun ved valget til ny formand for DIF. Til gengæld blev Preben Staun overraskende ny næstformand.

Skrevet af: Søren Bang

Det bliver Niels Nygaard, som skal fylde skoene ud efter DIF's hidtidige formand, Kai Holm, der efter 24 år på posten stoppede på lørdagens årsmøde i Danmarks Idræts-Forbund. Ved valget gik 78 stemmer til den hidtidige næstformand, mens Preben Staun med en baggrund som formand for DIF's breddeidrætsudvalg fik 51 stemmer. Dermed trak forhåndsfavoritten, den 54-årige Niels Nygaard, som ventet det længste strå i formanduellen. Men sejren blev ikke så komfortabel, som en TV 2-rundspørge til specialforbundene tidligere på ugen lagde op til. Det afspejlede sig ved valget til den ledige næstformandspost, hvor Preben Staun overraskende valgte at stille op mod Niels Nygaards egen kandidat, faldskærmsunionens formand, Niels-Christian Levin Hansen. Her måtte den nykårede formand lide sit første nederlag, da salen med stemmerne 65-64 satte Preben Staun i næstformandsstolen.

Signal om stabilitet

Niels Nygaard fortolkede efterfølgende valget af Preben Staun som et positivt signal om, at DIF's forbund ønsker stabilitet. Samtidig bebudede han, at DIF's nyvalgte bestyrelse på sit første møde den 9. maj vil udforme et 'regeringsgrundlag', som skal igangsætte den fornyelse, der efter Niels Nygaards mening også er brug for. 

På årsmødet lagde han selv vægt på fire overskrifter:

  1. DIF skal intensivere sin indsats over for Folketinget, regeringen og befolkningen, så DIF's værdier og idrættens kvaliteter i forhold til temaer som sundhed og demokrati står tydeligere.
  2. Der skal gøres en større indsats over for kommunerne.
  3. Idrættens særlige mangfoldighed skal fastholdes.
  4. Dansk idræt skal spille en vigtig rolle i forhold til globaliseringens udfordringer. DIF skal bl.a. arbejde for at tiltrække internationale mesterskaber, søge mere indflydelse internationalt og markedsføre den danske idrætsmodel.

Skarp debat om formandskandidater

Trods Niels Nygaards forsonende udmeldinger kan det blive en femte udfordring at skabe en harmonisk arbejdende bestyrelse og et DIF, som er i stand til at lægge det seneste års formandskamp bag sig. Debatten op til valget af Niels Nygaard afslørede i hvert fald, at Nygaards arbejde for at skabe opbakning til sit kandidatur også har skabt frygt i nogle forbund for, at der er opstået skjulte alliancer i DIF. Mest direkte var svømmeunionens formand, Kaj Aagaard, der kaldte Nygaard/Levin Hansen-partnerskabet om de to topposter i DIF for en kold, strategisk alliance og udtrykte bekymring for, at den nye formand ville 'skylde nogen noget'. Men også bestyrelsesmedlemmet Else Trangbæk kritiserede Niels Nygaard for ikke at have spillet med åbne kort, siden han sidste år uventet stillede op mod den daværende næstformand, Gert Nielsen. Omvendt mente DBU's formand, Allan Hansen, at DIF med Niels Nygaard får en formand, som både er lyttende og dialogsøgende.

Akutte udfordringer

Under alle omstændigheder bliver der tale om et stilskifte i Idrættens Hus, hvor Kai Holm har siddet tungt for bordenden. 

I sin sidste formandsberetning opremsede Kai Holm en række akutte udfordringer for idrætten og DIF: På foreningssiden kæmper den organiserede idræt både med et stort frafald blandt unge og en stigende konkurrence fra kommercielle fitness-tilbud. Samtidig er idrættens indtægter fra Danske Spil under pres med EU-Kommissionens angreb på det danske spillemonopol, som reelt har gjort den tidligere tipstjeneste magtesløs over for de private bookmakers indtog på det danske marked. På plussiden roste Kai Holm regeringens nye og ambitiøse handlingsplan for tiltrækning af flere internationale mesterskaber til Danmark. Problemet er her, at både regeringens offensiv og idrætten generelt kan miste kraft, efter at DR har besluttet at nedskære sin sportsdækning dramatisk, og TV 2 nu lægger en stor del af sporten over på betalingskanalen TV 2 Sport. Ifølge Kai Holm er det svært at se, hvordan DR kan leve op til sin public service-kontrakt med Kulturministeriet, som ellers stillede en øget dækning af de mindre idrætsgrene i udsigt. ”Det er overraskende, at regeringspartierne og kulturministeren overhovedet ikke aner uråd. Det er i det hele taget overraskende, at regeringen ikke reagerer på DR's voldsomme besparelser på sporten,” sagde Kai Holm med henvisning til konsekvenserne for handlingsplanen og idrætten. I sin traditionelle tale på årsmødet beklagede kulturminister Brian Mikkelsen nedskæringerne, men understregede også, at DR er en uafhængig institution. Samtidig lod han forstå, at det var en række af de øvrige partier bag medieforliget, som havde afvist hans forslag om at udvide DR's forpligtelser på sporten endnu mere i den gældende public service-kontrakt med DR.