Idan Artikel 02.04.2007

Nuanceforskelle i formandsvalg

De politiske forskelle på kandidaterne til formandsvalget i Danmarks Idræts-Forbund er små, viste den første duel i Idrættens Hus, hvor DIF’s udfordringer var til debat.

Skrevet af: Søren Bang

Man skal have luppen frem for at finde de politiske forskelle på de to kandidater til formandsvalget i Danmarks Idræts-Forbund.

Det stod klart, da Niels Nygaard og Preben Staun tog den første debatrunde inden DIF’s årsmøde i slutningen af april, hvor Kai Holm træder tilbage. En debat, hvor de to kandidater supplerede hinanden i sådan en grad, at en af tilhørerne provokerende kaldte dem ’ekkobrødrene’.

Nedtonede fusionsønsker

Strategien over for DGI var dog et af de punkter, hvor man kunne finde meningsnuancer mellem den nuværende næstformand, Niels Nygaard, og formanden for breddeidrætsudvalget, Preben Staun.

Mens Niels Nygaard har været fortaler for en fusion mellem de to store idrætsorganisationer, nedtonede Preben Staun sådanne ambitioner.

”Det er min personlige holdning, at jeg ikke tror på en frivillig sammenlægning mellem DIF og DGI,” sagde Preben Staun. ”DGI bevæger sig desuden væk fra det forpligtende fællesskab og tænker kun motion og sundhed. Men jeg vil meget gerne samarbejde med DGI om bl.a. uddannelse og foreningsrådgivning.”

Niels Nygaard fastholdt ønsket om en fusion mellem DIF og DGI som en ledestjerne, men valgte en relativt afdæmpet retorik:

”Vi går jo ikke ind for tvangsægteskaber i Danmark. Vi må finde samarbejdsprojekter og prøve at få en dialog,” sagde han.

Udfordringer fra kommercielle motionstilbud

 I sit oplæg advarede Niels Nygaard til gengæld mod udfordringen fra den kommercielle idræt anført af fitnessbølgen, mens Preben Staun opfordrede foreninger og forbund til at være mere opmærksomme på kommunernes satsninger på både eliteidræt og sundhed.

”Det er en stor udfordring at værne om foreningsidrætten. Der sker en ændring i måden at dyrke idræt på. Vi ser en stor stigning i den kommercielle idræt, og vi må implementere nogle af dens måder at arbejde, men det skal ske i respekt for foreningsidrætten,” sagde Niels Nygaard.

DIF’s bestyrelse har for nylig annonceret muligheden for at gå ind i et formelt samarbejde med fitness.dk. Men sådanne idéer er kontroversielle, og i første omgang vil man kun udvikle et mindre pilotprojekt, som atletik-, gymnastik- og vægtløftningsforbundet kommer til at indgå i.

Begge kandidater var dog enige om, at det er nødvendigt at finde modeller, som kan ruste foreningerne bedre i konkurrencen. Men som Niels Nygaard pointerede har DIF ikke mulighed for at lave den samme millionsatsning, som DGI bl.a. bruger på at opbygge alternative fitnesstilbud i foreninger og i eget regi.

Snævert politisk råderum

 Dermed er det politiske råderum relativt snævert for den nye formand.

Det understreges af, at ingen af kandidaterne er indstillede på at rykke ved den økonomiske fordeling af midlerne i DIF-systemet, hvor 75 procent går videre til specialforbundene i form af direkte og indirekte støtte. Specialforbundsstrukturen sætter således klare politiske og økonomiske grænser for, hvor store centrale satsninger DIF kan kaste sig ud i.

Da begge kandidater samtidig har den samme mangeårige fortid i DIF’s bestyrelse, vil ingen af dem markere et radikalt brud med fortiden. Men begge understreger, at de i modsætning til Kai Holm vil prioritere den hjemlige scene højere og i øvrigt stå for en mindre egenrådig ledelsesstil.

I den forbindelse vil DIF og forbundenes synlighed stå højt på dagsordenen. Presset på det danske spillemonopol og dermed DIF’s indtægter kræver en stærk politisk opbakning, hvis idrættens finansiering skal sikres på langt sigt. Oven i kommer alle udfordringerne fra de nye idrætsmønstre og hele sundheds- og motionsbølgen.

Hvem DIF’s forbund mener er bedst rustet til at løfte de opgaver, bliver afgjort den 28. april på DIF’s årsmøde.

Endnu en duel mellem de to kandidater finder sted torsdag den 27. marts kl. 18.30 på Vejle Idrætshøjskole.