Idan Artikel 24.03.2009

Ny analyse af dansk klubfodbold

En ny rapport anbefaler en reform af hele turneringsstrukturen i dansk topfodbold, som skal imødegå voksende økonomiske skævheder.

Skrevet af: Søren Bang

Toppen af dansk klubfodbold klarer sig generelt fornuftigt økonomisk og sportsligt. Til gengæld kæmper klubberne i bunden af SAS-ligaen (Superligaen) og i de næstbedste rækker i stigende grad med at få den professionelle fodboldforretning til at løbe rundt. Det er en af konklusionerne i en ny rapport fra konsulentfirmaet Capacant, der for DBU og Divisionsforeningen har analyseret strukturen i dansk klubfodbold på baggrund af interviews med klubberne, regnskabsanalyser og sammenligninger med udlandet. Analysen peger på flere mulige strategiske tiltag, som kan rette op på nogle af skævhederne. Frem for alt foreslår rapporten, at DBU og Divisionsforeningen overvejer at ændre turneringsstrukturen og samtidig begrænser antallet af professionelle licensklubber til kun at omfatte klubberne i SAS Ligaen og den næstbedste række, Viasat Divisionen. Samtidig bør den næstbedste række have særligt fokus på talentudvikling, ligesom man bør overveje at oprette en ny turnering for superligaklubbernes reserver. "En begrænsning af antallet af divisioner og klubber med licens vil kunne koncentrere indtægterne på færre klubber, hvorved flere klubber vil kunne operere som en fuldt professionel klub," konkluderer rapporten, som skønner, at det kræver årlige indtægter på 45-50 mio. kr. at drive en sund professionel fodboldklub i Danmark Rapporten peger dog samtidig på, at man i forbindelse med en skærpelse af licensreglerne samtidig bør give en økonomisk kompensation til de lavere rangerede klubber for talentafgang og talentudvikling.

Forslag om ny turneringsstruktur

Analysen indeholder ingen konkrete forslag til ny turneringsstruktur. Disse forventer Capacent, DBU og Divisionsforeningen at præsentere på et pressemøde den 21. april. 

Men analysen viser, at klubberne generelt er enige om behovet for en reform af turneringsstrukturen, mens vandene skiller, når det gælder de enkelte klubbers konkrete ønsker til strukturændringer. Her afhænger budene i høj grad af de enkelte klubbers sportslige placering og dermed interesser. Analysen er den første af sin art, siden indførslen af betalt fodbold i 1978. Et af målene med arbejdet har været at udrede, hvordan dansk klubfodbold kan leve op til en målsætning om at etablere sig blandt de 15 bedste ligaer i Europa. 

Læs mere

 
 
Læs også Rasmus K. Storms kommentar til analysen