Idan Artikel 09.03.2010

Ny arenaplan i København

København opgiver at få AEG til at bygge en multiarena i Ørestaden. I stedet vil kommunen måske selv bygge.

Skrevet af: Søren Bang

Som ventet er planerne om at lade AEG opføre en multiarena med plads til 15.000 tilskuere i Ørestaden faldet endelig til jorden. Nu vil kommunen i stedet analysere, om man i samarbejde med fonden Realdania og udviklingsselskabet By & Havn, der ejes af Københavns Kommunen og staten i fællesskab, selv kan løfte projektet, som anslås at koste over en milliard kroner. ”Københavns Kommune, Realdania og By & Havn vil undersøge mulighederne for en ny model, hvor man adskiller rollerne som ejer og driftsoperatør af multiarenaen. Det indebærer blandt andet, at man yderligere undersøger anlægsøkonomi, organisationsform og udbud af operatørrollen,” skriver kommunen i en pressemeddelelse. I første omgang annullerer kommunen derfor sit tilbud om et 30-årigt rente- og afdragsfrit lån på 200 mio. kr. Beløbet var allerede øremærket AEG’s projekt, men det lykkedes ikke for den internationale underholdningsgigant at rejse den nødvendige kapital inden for den fastsatte tidsfrist.

Direkte kommunalt engagement

Nu kan beløbet komme i spil igen som kommunens indskud i arenaen, hvis det lykkes at finde en finansierings- og forretningsmodel sammen med Realdania og By & Havn. En sådan model kan samtidig betyde, at det samlede offentligt og fondsfinansierede engagement i arenaen bliver større, end der oprindeligt var lagt op til, og at lånebehovet bliver tilsvarende mindre. 

Samtidig vil selve driften af arenaen blive udliciteret, og her kan AEG i princippet komme i betragtning igen uden i så fald at være ansvarlig for arenaens opførsel. ”Det er klart, at når der er en ejerkreds med de her tre investorer, så er multiarenaen rykket meget tættere på,” siger Københavns overborgmester, Frank Jensen, til Berlingske Tidende uden dog at turde sætte dato på, hvornår multiarenaen kan stå færdig. I første omgang er Price Waterhouse Cooper ifølge Berlingske Tidende er sat til at lave en forretningsmodel, som skal være færdig senere på måneden.