Idan Artikel 10.02.2012

Ny ’sort bog’ om fodbold i Østeuropa

Den internationale fodboldspillerorganisation FIFPro tegner i en ny rapport et dystert billede af arbejdsforholdene for østeuropæiske fodboldspillere, der kæmper med manglende lønudbetalinger, vold, chikanerier og match-fixing.

Skrevet af: Ditte Toft

Det er så som så med rettighederne for mange professionelle fodboldspillere i Østeuropa. Den internationale spillerforening, FIFPro, har undersøgt arbejdsforholdene blandt 3.357 professionelle fodboldspillere i 14 østeuropæiske lande, og resultaterne viser et billede af forhold, som langt fra er glamourøse. Tværtimod er manglende lønudbetaling, daglige chikanerier, kadaverdisciplin og match-fixing almindeligt i østlandenes fodboldligaer. Ifølge rapporten ’FIFPro Black Book Eastern Europe’ får hele 41,4 pct. af spillerne i undersøgelsen ikke deres løn til tiden. Samtidig har mere end 5 pct. ventet mere end et halvt år på at få udbetalt deres løn. De deltagende spillere angiver dårlig økonomi i klubberne som årsagen til, at de ikke får udbetalt løn. Ifølge FIFPro har de spillere, som ikke modtager deres løn, større incitament til at deltage i match-fixing. Hele 11,9 pct. af spillerne angiver også, at de er blevet kontaktet om at deltage i manipulerede kampe, og særligt spillere med manglende udbetalinger af løn er blevet kontaktet. Dertil kommer, at mange spillere har oplevet chikanerier af forskellig slags. Eksempelvis er mere end hver tiende spiller blevet mobbet, og resultaterne viser, at klubledelser og trænere er mobberne. Også mere end hver tiende har oplevet vold, hvor fans står for ca. halvdelen, men heller ikke klubledelser og trænere står tilbage for at bruge vold. Dertil kommer, at ca. 15 pct. af alle spillerne er blevet tvunget til at træne alene – i de fleste tilfælde er årsagen, at spillerne ikke har underskevet en ny kontrakt med klubben.

Overraskende omfang

For bestyrelsesmedlem i FIFPro og formand for Spillerforeningen, Mads Øland, er det ikke nye historier, som er kommet frem med rapporten, men omfanget af problemerne, overrasker ham: 

”Det tegner et meget sort billede af situationen i de lande. Det er også derfor, vi har valgt at kalde det ’The Black Book’, for det siger meget præcist, hvad indholdet er,” siger Mads Øland i et interview til Spillerforeningen og peger på eksempler, hvor spillere er blevet udsat for fysisk vold af klubledelser, eller de er blevet forfulgt og truet efter at være blevet udvist fra en kamp.

Skærpede krav

Rapportens konklusioner peger på en række områder, hvor der er behov for forbedringer. Bl.a. bør spillerne have én kontrakt med klare angivelser af løn og bonusser, der skal være et bedre licenssystem, så klubbernes økonomi bliver gennemskuelig, og der mangler uafhængige voldgiftsinstanser, der følger FIFA’s regelsæt. 

Derfor appellerer FIFPro til en række interessenter som UEFA, FIFA og EU-Kommissionen om at tage del i arbejdet med at få forbedret forholdene i østeuropæisk fodbold. 

Læs mere om FIFPros rapport