Idan Artikel 14.01.2016

Ny udgivelse fra Forum for Idræt

Foreningen Forum for Idræt, Historie & Samfunds seneste tidsskriftsudgivelse er et ’åbent nummer’ med artikler, der dækker en række humanistiske og samfundsvidenskabelige temaer.

Skrevet af: Ditte Toft

Foreningen Forum for Idræt, Historie & Samfund har udgivet endnu et nummer i sin udgivelsesrække ’Forum for Idræt’.

Almindeligvis har hver udgivelse et tema, men denne gang har foreningen forsøgt at lave et ’åbent nummer’, der giver mulighed for artikler med forskellige temaer. Det har givet plads til artikler, der spænder vidt i emner, men som er samlet i fire klynger: Idræt i skolen, eliteidræt, idrætshistorie og essays.

Tre artikler belyser med hvert deres perspektiv idræt i skolen, herunder sammenligner en artikel de organisatoriske rammer for fysisk aktivitet mellem Danmark og New Zealand, en artikel ser på motion og bevægelsespædagogik i indskolingen, og en artikel retter blikket mod de idrætsusikre elever.

To artikler går tæt på eliteidrætten med artikler, der spænder fra kampsportsidrætten Mixed Martial Arts i USA til fodboldtalenter i danske seniorelitefodbold.

Idrætshistorien har fundet plads i denne udgave af Forum for Idræt med to artikler, der ser på henholdsvis Nordens idræt under Anden Verdenskrig og slankekurens historie.

Endelig har to essays om henholdsvis tendenser i idræt og sundhed og ekspeditionen som undersøgelsesmetode, f.eks. i forhold til den opmærksomhed man opbygger ved at være i naturen i længere tid, fundet vej til udgivelsen. 

Fremtiden er online

Forum for Idræt, Historie & Samfund vil fremover udkomme digitalt, da foreningens økonomi for nærværende ikke kan bære trykkeomkostningerne og portoudgifterne, der følger med udgivelsen. Hovedårsagen er, at nye retningslinjer forhindrer Kulturministeriets Forskningsudvalg i fortsat at støtte udgivelsen.

”Forum for Idræt oplever stor interesse fra forskere, der gerne vil publicere i tidsskriftet. Foreningen bag har eksisteret siden 1985, og det vil være ærgerligt at indstille foreningens vigtigste aktivitet,” siger formand for Forum for Idræt, Historie & Samfund Peter Jul Jacobsen.

”Vi er derfor i dialog med danske idrætsforskere om at fortsætte tidsskriftet i en online-version, der kan holde sig inden for foreningens budget. Vi har allerede indgået en aftale med Det Kongelige Bibliotek om blive tilknyttet deres open acces platform for videnskabelige tidsskrifter. I løbet af 2016 vil vi lancere tidsskriftet via denne platform på www.tidsskrift.dk, hvor en række andre danske tidsskrifter allerede er online.” 

Læs tidligere udgivelser

Idan har i en årrække samarbejdet med Forum for Idræt, Historie & Samfund om offentliggørelsen af udgivelsesrækken Forum for Idræt og tidligere Idrætshistorisk Årbog. Artikler fra de tidligere udgivelser kan findes på en temaside i Idans vidensbank.

Senest er Forum for Idræts udgivelse fra 2011 ’Idræt og velfærdspolitik’ kommet i videnbanken. Udgivelsen sætter fokus på relationen mellem staten, den organiserede idræt og borgerne. 

Læs mere

 
 

Læs mere om Forum for Idræt 2015-1 ’Idræt i skolen, på eliteniveau og i historisk perspektiv’Besøg Idans temaside, hvor man gratis kan downloade artikler fra tidligere udgaver af Forum for Idræt og Idrætshistorisk Årbog (fra 1985 til 2011)