Idan Artikel 28.04.2015

Ny undersøgelse skal inspirere til bevægelse i uderum

SDU har i samarbejde med Rudersdal Kommune netop udgivet en ny rapport, som indeholder en række konkrete forslag, der skal skabe bedre rum til, at borgerne kan dyrke udendørs idræt og aktiviteter.

Skrevet af: Anna Rex Wittig

Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet har i samarbejde med Rudersdal Kommune udarbejdet rapporten ’Aktivitetsoaser i Rudersdal Kommune’. Den indeholder idéer til at skabe udeområder, så børn, unge og voksne får større og bedre mulighed for at bevæge sig i naturen og byrummet.

Der er udarbejdet otte konkrete forslag til aktivitetsoaser, som rapporten beskriver som ”udendørs støttepunkter og mødesteder, der kan inspirere til nye måder at være fysisk aktiv på i naturen hele året rundt”.

Tiltagene er lavet til Rudersdal Kommune, men også andre kommuner kan hente inspiration fra nogle af dem.

Blandt idéerne er eksempelvis en rekreativ strandaktivitetsoase med crossfit, beachvolley og en undervandsbane til snorkling. Et andet forslag lyder på en skaterpark med mulighed for at dyrke parkour samt en idrætscontainer fyldt med idrætsrekvisitter.

Generelt byder de otte tiltag på bevægelse for alle aldersgrupper og aktivitetsniveauer. 

Der er behov for aktivitetsoaser

Behovet for områder med strandaktivitet, løbestier og rekreative legepladser fremgår af en facilitetsundersøgelse, som Idrættens Analyseinstitut (Idan) gennemførte i 2013 i Rudersdal Kommune i samarbejde med CISC. Den viser, at naturen er det meste benyttede område til at dyrke motion, og næsten hver femte borger i Rudersdal Kommune bruger den særligt anlagte motions- og bevægelsesrute ’RudersdalRuten’.

Den nye rapports analyse af aktivitetsoasernes placering, indhold og anvendelse skal derfor give overblik over, hvordan kommunen kan etablere flere udendørs aktivitetsområder. Der er fokus på, at det skal være nemt for borgerne at tilgå aktivitetsoaserne, og der er samtidig tænkt i kreative løsninger for at inspirere til nye måder at bevæge sig på for både den selvorganiserede og organiserede idræt.

Rapporten er udarbejdet af Lise Specht Petersen fra Institut for Idræt og Biomekanik ved Syddansk Universitet i samarbejde med en række forskere fra instituttet, som forsker i fysiske rammers betydning for idræt, fysisk aktivitet og leg samt en landsskabsarkitekt fra Københavns Universitet.

Læs mere