Idan Artikel 01.05.2006

Nye analyser af dansk idræt

To nye notater udgivet af CISC og Idrættens Analyseinstitut beskriver og analyserer dansk idrætspolitik og foreningsidrættens udvikling.

Skrevet af: Søren Bang

Foreningsidrættens aktuelle udvikling og dansk idrætspolitiks historie er emnet for to nye udgivelser, der er lavet i et samarbejde mellem Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet og Idrættens Analyseinstitut.

'Foreningsidrætten i Danmark - udvikling og udfordringer' samler resultaterne fra fem spørgeskemaundersøgelser gennemført mellem 1985 og 2004 og beskriver derigennem foreningslivets udvikling over de seneste 20 år. Det fører frem til en analyse af forskellige typer foreninger og de udfordringer, som foreningslivet står over for.

Notatet er skrevet af lektor Bjarne Ibsen, der er leder af CISC. Han peger bl.a. på, at nye idrætsvaner, kommunale forandringer og markedets fremmarch er tre vigtige udfordringer, selv om de fleste foreninger ikke føler, at de kæmper med store problemer i det daglige.

Idrætspolitik under forandring

Den anden udgivelse, 'Dansk Idrætspolitik - mellem frivillighed og statslig styring', tegner et sjældent samlet billede af idrætspolitikkens udvikling siden Grundlovens indførelse i 1849 og op til vore dage. Hovedvægten er lagt på de seneste 35 år og de formelle relationer mellem det politiske system og den frivillige idræt.

Notatet er skrevet af Bjarne Ibsen og Henning Eichberg, begge ansat ved CISC. De konkluderer bl.a., at idrætten traditionelt set har været underlagt relativ begrænset statslig styring i Danmark sammenlignet med flere andre lande, men at der i de senere år har været centraliseringstendenser.

De to udgivelser indgår som led i et større forskningsprojekt i kommunal idrætspolitik, som CISC laver i samarbejde med Idrættens Analyseinstitut.