Idan Artikel 01.03.2018

Nye uddannelsestilbud skal løfte idrætsfaciliteterne

En række aktører går sammen om en palet af nye efteruddannelsestilbud, der skal styrke drift, ledelse og organisering af danske idrætsfaciliteter i fremtiden.

Skrevet af: Henrik H. Brandt

På konferencen ’Idrættens største udfordringer VI’ i Vejen Idrætscenter den 10.-11. april vil Idrættens Kompetence Center ved Konsulentfirmaet Frejo&Steen for alvor kunne løfte sløret for en ny palet af stærke efteruddannelsestilbud, der skal bidrage til at løfte brugernes oplevelse af kvalitet og indhold på danske idrætscentre i fremtiden.

Efter længere tids forarbejde er de toneangivende organisationer på idræts- og fritidsområdet gået sammen i et strategisk samarbejde om udviklingen af et samlet uddannelsestilbud af højeste kvalitet målrettet medarbejdere, ledere og andre centrale personer på fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter.

Partnerne i aftalen er Danske Sportsfaciliteters Brancheforening, Halinspektørforeningen, DGI, Idan, Lokale og Anlægsfonden samt Syddansk Universitet. Parterne bidrager på forskellig vis med viden og kompetencer til et nyt uddannelsesprogram, som gennemføres med Idrættens Kompetence Center som operatør.

Formålet med samarbejdet er:

  • At få flere ledere og medarbejdere uddannet bedre for at flere danskere kan dyrke idræt i godt drevne idræts- og fritidsfaciliteter. 
  • At sikre et samlet udbud af kompetence- og uddannelsesforløb for ledere og medarbejdere på idræts- og fritidsfacilitetsområdet af høj kvalitet med udgangspunkt i brancheaktørernes ønsker og krav. 
  • At sikre medarbejdere og ledere i branchen et sammenhængende uddannelsesforløb, spændende fra enkeltstående kurser, over længerevarende efteruddannelsesforløb til kompetencegivende uddannelser på akademi og diplomniveau.

Idrættens Kompetence Center v. Konsulenfirmaet Frejo&Steen er den udførende part på uddannelserne, som partnerne løbende vil følge og bidrage til at udvikle for at sikre den bedste kvalitet og relevans. De kompetencegivende uddannelser udbydes i et partnerskab med erhvervsakademiet Cphbusiness Lyngby.

Partnere bidrager med specialviden

Derudover vil partnerne bidrage med deres specialviden på de områder, hvor det er relevant. På denne måde sikres, at den sidste nye forskningsbaserede og praktiske viden altid bringes i spil i forbindelse med uddannelserne.

”Idan har over de senere år i samarbejde med Center for forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) ved Syddansk Universitet gennemført det meget ambitiøse forsknings- og formidlingsprojekt ’Fremtidens idrætsfaciliteter’. Projektet har modtaget økonomisk støtte af TrygFonden og Lokale og Anlægsfonden og et af formålene har netop været, at projektet skulle bidrage til nye uddannelser og efteruddannelser," fortæller direktør Henrik H. Brandt fra Idan og fortsætter.

"Derfor er vi rigtig glade for at være en del af et partnerskab, der i den grad har potentiale til at bidrage til bedre drift, ledelse og organisering af fremtidens idrætsanlæg. Forhåbentlig kan vi – også ved hjælp af konferencen i Vejen - være med til at få sat uddannelse og efteruddannelse af facilitetsledere mere på dagsordenen i kommunale forvaltninger og halbestyrelser.”

Som første led i strategien udbydes allerede nu de to første uddannelser:

  1. Lederuddannelse for ansatte på fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter
  2. Strategisk udvikling og ledelse af fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter (få ledige pladser, download kursusfolder)

Strategisk udvikling og ledelsen af fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter udbydes igen i efteråret 2018. Til foråret 2019 udbydes en akademiuddannelse i Ledelse af fremtidens idræts- og fritidsfaciliteter.

Konferencen ’Idrættens største udfordringer VI’ indeholder en lang række sessioner med specifik fokus på drift, ledelse og organisering af idrætsfaciliteter. Download det samlede program og læs praktiske informationer på konferencens temaside.